Gastro
169

U Sarajevu sljedećih nekoliko dana kuhaju majstori kuhinje iz čitavog svijeta

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas počeo Global Chef's Challenge, prva manifestacija ove vrste u regionu, kao i Evropska konferencija kuharskih asocijacija, zahvaljujući kojima će glavni grad BiH u sljedećih nekoliko dana biti domaćin kuharskoj kremi Evrope.

U pitanju je takmičenje svjetske krovne asocijacije kuhara koja se održava na pet kontinenata u tri kategorije – chef junior, chef i pastry chef.

Global chef challenge će trajati do 18. aprila i održavat će se na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović u Sarajevu, a u okviru ove manifestacije Udruženje bh. kuhara će 17. aprila pokušati oboriti guinnessov rekord u količini skuhane begove čorbe, o čemu više možete čitati ovdje.

Takmičenje Global chef challenge je počelo jutros u 8 sati na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović u Sarajevu. Tokom današnjeg, prvog dana održat će se takmičenje junior chefova koji imaju zadatak da naprave po četiri porcije predjela, glavnog jela i deserta.

Albin Herljević iz Udruženja bh. kuhara za Klix.ba je pojasnio kako se danas takmiče kuhari iz Slovenije, Italije, Malte i Portugala, a nakon ove grupe slijedi grupa od još tri kuhara.

Prema pravilima svjetske kuharske organizacije, kuhari su dužni osigurati tri vrste mesa. Za predjelo imaju tri vrste ribe, za desert moraju iskoristiti belgijsku čokoladu i čaj. Svi imaju istu osnovu i moraju koristiti istu opremu, dok priloge i soseve rade po želji.

Suci koji će ocjenjivati kuhare dolaze iz SAD-a, Hrvatske, Portugala, Italije i Slovenije, a u pitanju su internacionalni i profesionalni kulinarski suci sa dozvolama.

Oni vrše degustaciju i ocjenjuju izgled jela, okus, higijenu, vrstu i način pripreme, baratanje kuhinjskom opremom, hranom itd. Oni ne skidaju oči s takmičara koji imaju tri sata da spreme sve, plus sati i po da sve serviraju, nakon čega dobijaju ocjene. Svi kuhari imaju ista pravila, a ukoliko prekrše bilo koje pravilo, oduzimaju im se bodovi.

Sutra će se na istom mjestu takmičiti kuhari iz devet zemalja.