Priprema utječe i na ukus
38

Kako spremiti povrće da zadrži najviše nutritivnih vrijednosti

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kada provjerite nutritivne činjenice o hrani, etiketa možda neće ispričati cijelu priču. Ovisno o tome kako se priprema, hranjive tvari se mogu izgubiti.

Kuhano povrće je svakako ugodnije od konzumiranja sirovih namirnica, ali kuhanje ili dinstanje može promijeniti njihov nutritivni profil. Odabir pravog načina kuhanja može pomoći da se sačuva više hranljivih sastojaka u vašem povrću.

Kuhanje na pari jedan je od najboljih načina kuhanja povrća ako je vaš cilj očuvanje maksimalne količine hranjivih tvari. Smatra se najboljom metodom kuhanja za očuvanje vitamina C u povrću, prema studiji iz septembra 2013. u Nutrition & Food Science.

Pirjanjem i miješanjem dobija se veoma ukusno povrće. Za prženje se obično koristi visoka temperatura, ali dinstanje na laganoj vatri će sačuvati više hranljivih sastojaka koji bi se inače izgubili pri zagrijavanju.

Lagano spremanje povrća na nižoj temperaturi ključno je za smanjenje vjerovatnoće denaturacije nekih vitamina topivih u vodi.

Ako ne želite da kuhate na vodi ili ulju, pokušajte sa metodom suhe toplote kao što je pečenje povrća. Ne isušuje vitamine rastvorljive u vodi, ali svi oblici toplote smanjuju neke hranljive materije tako da ćete željeti da izbjegnete prekuhavanje. Pečenje je odličan način da se zadrže vitamini B i vitamin C.