Sedam "okidača"
0

Šta nas tjera da jedemo i kad nismo gladni?

Sarajevo-x.com
O sedam "okidača" koji su zaslužni za lažni osjećaj gladi, a zbog kojih jedemo i kad to organizmu nije potrebno, govore stručnjaci za magazin Time.

1. Vrijeme

Preko rutinskog ponašanja, mi naša tijela naučimo da svakog dana očekuju doručak, ručak i večeru u isto doba dana, kaže profesor psihijatrije Univerziteta u Cincinnatiju Randy Seeley. "Jedan od razloga zašto ste svaki dan gladni u podne je taj što ste u to vrijeme jeli najmanje 100 dana prije."

2. Prizor

Istraživanje uz pomoć magnetne rezonance pokazuje da se mozak ponaša u potpunosti drugačije u zavisnosti da li čovjek gleda fotogarfije hrane koju voli i koju ne voli jesti. "Tijelo predosjeća trenutak kad će hrana ući u sistem", kaže Seeley. I zato se počne lučiti pljuvačka više nego uobičajeno kad gledamo neko slasno jelo.

3. Raznovrsnost

Čak i nakon obilnog jela, često napravimo dodatnog mjesta i za desert. Razlog je taj što žudnja za slatkišima nije zadovoljena. Ann Gaba, nutricionistica u New York Presbyterian Hospital, kaže da je nekad dovoljno uzeti malo voća iza jela, kako bi obuzdali želju za šećerom.

4. Miris

Miris je jedan od ključnih znakova koji signaliziraju da je hrana blizu. Kad osjetimo miris, to može izazvati izlučivanje inzulina, zbog kojeg možemo pomisliti da smo gladni. "Miris i prizor sami aktiviraju osjećaj da nam se otvorio apetit", objašnjava Sharron Dalton, profesorica nutricionizma na Univerzitetu New York.

5. Alkohol

Iako nije naučno dokazano da alkohol povećava apetit, previše piva, vina ili žestokog pića može prouzrokovati da jedemo više. "Većina ljudi koji su na dijeti, kažu da im je teže odmaknuti se od trpeze kad piju neko alkoholno piće", kaže Seeley.

6. Temperatura

Što su temperature niže, ljudi imaju običaj više jesti. To je jedan od razloga što je u restoranima uglavnom svježe. "Vaš metabolizam padne kad je vrijeme za jesti, a hrana vas ugrije", kaže profesor pedijatrije na Harvardu David Ludwig. "Vrućina je signal sitosti."

7. Rafinirani karbohidrati

Nakon jela bogatog rafiniranim karbohidratima, poput tjestenine, organizmu će biti potrebna hrana kroz nekoliko sati. Ova hrana uzrokuje da se šećer u krvi snizi, a "kad opadne razina šećera, bit ćemo mnogo zainteresovaniji za hranu", kaže Ludwig.