Gastro
11

Pet napitaka koji će vam pomoći da lakše zaspite

Klix.ba
Izbor napitaka koje konzumirate prije odlaska u krevet uveliko utječe na zdravlje i san. Postoji pet vrsta napitaka koji će imati značajan pozitivan utjecaj na organizam.

Kakao

Većina ljudi smatra da je kakao klasični napitak prije spavanja. Konzumirale su ga Maje pripremajući ga od zrna kakaovca, kipuće vode i malo začina. Kakao je do danas ostao najpopularniji izbor toplog napitka prije odlaska u krevet.

Čaj od kamilice

Ako ne želite konzumirati mlijeko prije spavanja, umirujući čaj od kamilice je odličan izbor. On je odličan za smirenje, opuštanje živaca i umirivanje želuca, što rezultira dubokim i mirnim snom. Za najbolji efekt je potrebno popiti šolju nezaslađenog čaja od kamilice 30 minuta prije spavanja.

Toplo mlijeko

Ako su vam roditelji govorili da prije spavanja popijete čašu toplog mlijeka, za to postoje naučno dokazani razlozi. Aminokiselina triptofan pomaže tijelu u proizvodnji hormona potrebnog za spokojan san. Mlijeko je bogato kalcijem i odličan je izvor proteina. Nije ni čudo što je jedan od najjednostavnijih napitaka prije spavanja.

Čaj od nane

Baš kao što je slučaj s kamilicom, čak od nane je prirodno sredstvo koje pomaže organizmu. Ako imate neki važan događaj sljedećeg dana i potrebno vam je da budete odmorni i naspavani, popijte čaj od nane. Radi se o ukusnom i osvježavajućem biljnom čaju koji umiruje želudac, smanjuje mučninu i oslobađa od anksioznosti.

Topla čokolada

Topla čokolada i kakao se često poistovjećuju, ali se zapravo razlikuju. Topla čokolada je tradicionalno piće koje je gušće i kremastije, sadrži kakao maslac i kakao u prahu. Bogatija je alternativa kakau, a priprema se s mlijekom za razliku od kakaa koji se priprema s toplom vodom. Odličan je izbor za djecu.