Kad ljudima spomenete med, odmah imaju predstavu o slatkoj ljepljivoj masi koji mažu na hljeb ili sipaju u čaj. Ali u zadnjih nekoliko godina naučnici su pronašli novi potencijal koji med ima.
Naime, utvrđeno je da med umanjuje štetne efekte radijacije kod pacijenata koji se podvrgavaju ovom vidu liječenja u slučajevima raka.
Med takođe poboljšava zdravlje usne šupljine, pojačava antioksidanse i povećava atletske sposobnosti ljudi.
Koristi se i kao narodni lijek za slučajeve ogrebotina, a studija univerziteta u Illinoisu, SAD, je pokazala da u kombinaciji sa puretinom usporava proces njene oksidacije pa se može jesti i nakon nekoliko dana.
Ustanovljeno je i da ima svojstva antioksidansa kao neke vrste voća i povrća. Med je dobro uzimati i nakon napornog treninga, posebno nakon dizanja utega.
Na Novom Zelandu se koristi da uništi bakterije koje se pojavljuju uslijed čira na želucu, ali i nakon povreda ili opekotina.
Možda vas zanima
Govorila o problemima