Kontraverzni restoran
0

Jela napravljena sa majčinim mlijekom

Sarajevo-x.com
Vlasnik jednog švicarskog restorana pokrenuo je lavinu rasprava u ovoj inače mirnoj državi nakon što je objavio da će početi sa serviranjem jela spravljenih od ljudskog mlijeka.

Hans Locher ovim je stekao titulu najkontraverznijeg ugostitelja, a prema njegovom planu u Storchen restoranu u Winterthuru ovim potezom jela će biti umnogome kvalitetnija. Tako će razne supe, sosovi i drugo sadržavati najmanje 75% majčinog mlijeka.

"Svi smo odrasli na tome. Zašto to ne bismo uključili u našu ishranu?" pita vlasnik koji je ovim privukao pažnju vodećih medija na njemačkom jeziku. Postavio je i reklamu za dojilje koje bi bile voljne da doniraju svoje mlijeko u ove svrhe. Platio bi im jedan euro za 1 dl mlijeka.

"Prvi put sam eksperimentisao sa majčinim mlijekom kad mi se rodila kćerka," priča Hans. "S tim se mogu kuhati ukusna jela, iako ga uvijek treba miješati sa vrhnjem da bi zadržalo čvrstoću."

Ured koji se bavi kontrolom hrane je zbunjen jer u regulativama u Švicarskoj ne postoji pravilo o upotrebi ljudskog mlijeka, tako da nije sasvim jasno može li Locheru ovaj sastojak biti zabranjen, piše Telegraph.