Gastro
0

Ispijanja kafe u BiH: Ritual koji je mnogo više od potrebe za pićem

Piše: Tim Clancy/Klix.ba
Mnogo je zabluda koje su široko rasprostranjene u vezi sa turskom kafom. Ako naručite ovo gusto, tamno piće s očaravajućom aromom u Turskoj, bit ćete razočarani. Ona vam neće biti poslužena u džezvi sa šećrelukom i fildžanom.

Umjesto toga, dobit ćete je u običnoj šoljici ili još gore šolji za čaj. Dati bosanskom konzumentu kafe ovaj napitak u šolji je isto kao da servirate Englezu čaj u posudi za supu.

Za kafu iz snova morate doći u Bosnu i Hercegovinu. To je prava stvar. Ovo piće iz snova naručit ćete pod nazivom "bosanska kafa". Istini za volju, čak i u ovoj zemlji gdje je kafa nacionalna razonoda, sve je manje i manje mjesta koja serviraju kafu na tradicionalni način. Bosansku kafu zamijenila je aromatizovana instant kafa, espresso, ili filtrirana kafa za koje lokalni stanovnici ističu da nije dobra kafa jer nema granula.

Dobra bosanska kafa ima svoje znanje i metodu pravljenja. Da postignete pravi rezultat, cijela zrnca kafe trebaju se kupiti sirova koja se potom ispeku u peći na drva. Kafa se melje pred pravljenje i samo u onoj količini koliko je potrebno za serviranje. U nekim mjestima stara tradicija se još poštuje. Zrnca kafe se peku u šiši, jednostavnom metalnom cilindru na dugom ražnju. Nažalost, ova praksa je skoro potpuno iščezla. Nažalost jer aroma te kafe je jedinstvena.

Kafa ispečena na ovaj način ne bi se trebala stavljati u električni mlin. Ne postoji naučni dokaz koji bi podržao teoriju, ali govori se kako ovi uređaji previše izmelju kafu. Svaki domaćin koji drži do sebe i svog kafića poslužit će ispravnu bosansku kafu koja je samljevena u ručnom mlinu. Ispravno mljevenje zrna je umjetnička forma. Mlin se drži jednom rukom između nogu dok sjedite ili na kuku dok stojite, dok drugom okrećete ručku. Ovo se može učiniti prilično ropski, ali mljevenje dok zrnca ne budu dobro usitnjena učinit će da se pitate od čega su ona napravljena.

Kafa se priprema u džezvi koja se prvo zagrije. Potreban je lonac s tek prokuhanom vodom. Fildžan s ovom vrelom vodom stavlja se sa strane, a ostatak se koristi da se prelije mljevena kafa u džezvi. Ponovo se stavi na ringlu dok ne provre i onda se zalije vodom iz fildžana. Servira se u fildžanu.

Tradicionalni način ispijanja kafe jer kroz kocku šećera. Ne cijelu kocku, već dio koji odlomite zubima nakon što umočite u kafu. Danas, ovaj ritual se najčešće koristi u kućama. Postoji nekoliko kafana u gradu koje su zadržale ovu umjetnost. Stare navike umire teško u BiH.

Poziv na kafu u BiH rijetko znači konkretnu potrebu da popijete dozu kako biste ostali budni i preživjeli radni dan. Kafa je ovdje poziv za razgovor. To podrazumijeva vrijeme, a odvajanje vremena za prijatelje i porodicu je najcjenjenija stvar od svih drugih.

Tekst je nastao u saradnji s Terra Dinarica, neprofitnom organizacijom čiji je cilj zaštita prirode i održivi razvoj u području Dinarida, odnosno Dinarskih Alpa u smislu eksploatacije prirode i potencijala na način da se ne zagađuje okolina, a da se donese ekonomska korist.