Naučnici otkrili magični sastojak
0

Hrana se neće kvariti i po nekoliko godina

Sarajevo-x.com
Provjeravanje roka trajanja namirnica uskoro bi moglo da postane prošlost. Naime, naučnici su otkrili prirodni konzervans koji hranu može da održi svježom čak nekoliko godina.

Nemate vremena da napravite ručak prije posla? Uskoro nećete imati takvih briga jer ćete ga moći spremiti i godinu dana ranije.

Konzervans nazvan bisin bi mogao produžiti vijek trajanja hrane i za nekoliko godina, čak i otvorenog vina i preliva za salatu, piše Daily Mail.

Bisin, koji može da se pronađe u nekim bezopasnim bakterijama, sprječava razmnožavanje smrtonosnih bakterija kao što su E-coli, salmonela i listerija.

On može da produži život različitih namirnica čija je upotreba strogo vremenski ograničena, uključujući i morske plodove, sir i konzerviranu hranu, otkrili su naučnici iz Minnesote.

Bisin je pronašao mikrobiolog iz Irske Dan O'Sullivan i to sasvim slučajno dok je proučavao bakterije koje se razvijaju u ljudskim crijevima. On je objasnio da novi konzervans ne ugrožava kvalitet hrane i da je za razliku od sličnih proizvoda potpuno prirodan.

Ovo otkriće bi trebalo da smanji tone prehrambenog otpada koje svake godine izbacuju veliki trgovački lanci.

Međutim, bisin neće sprječavati truljenje voća i povrća jer se oni razgrađuju na drugi način. Prvi proizvodi koji sadrže ovaj revolucionarni konzervans na tržištu bi trebalo da se pojave za tri godine.