Nemate vremena da napravite ručak prije posla? Uskoro nećete imati takvih briga jer ćete ga moći spremiti i godinu dana ranije.
Konzervans nazvan bisin bi mogao produžiti vijek trajanja hrane i za nekoliko godina, čak i otvorenog vina i preliva za salatu, piše Daily Mail.
Bisin, koji može da se pronađe u nekim bezopasnim bakterijama, sprječava razmnožavanje smrtonosnih bakterija kao što su E-coli, salmonela i listerija.
On može da produži život različitih namirnica čija je upotreba strogo vremenski ograničena, uključujući i morske plodove, sir i konzerviranu hranu, otkrili su naučnici iz Minnesote.
Bisin je pronašao mikrobiolog iz Irske Dan O'Sullivan i to sasvim slučajno dok je proučavao bakterije koje se razvijaju u ljudskim crijevima. On je objasnio da novi konzervans ne ugrožava kvalitet hrane i da je za razliku od sličnih proizvoda potpuno prirodan.
Ovo otkriće bi trebalo da smanji tone prehrambenog otpada koje svake godine izbacuju veliki trgovački lanci.
Međutim, bisin neće sprječavati truljenje voća i povrća jer se oni razgrađuju na drugi način. Prvi proizvodi koji sadrže ovaj revolucionarni konzervans na tržištu bi trebalo da se pojave za tri godine.