Gastro
38

Hrana koja poboljšava pamćenje i funkcije mozga

Klix.ba
Određene vrste hrane su poznate po tome što poboljšavaju pamćenje i funkcije mozga. Eksperti su izdvojili pet vrsta hrane koju biste trebali konzumirati redovno.

Masna riba

Mnogi ljudi danas imaju poteškoće da se sjete svih poslova koje trebaju obaviti tokom dana. Kako biste poboljšali svoje pamćenje, jedite masnu ribu. Eksperti tvrda da su omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi poput sardine, lososa i skuše, odlične za cjelokupno zdravlje organizma, a posebno mozga. Masnu ribu je potrebno jesti najmanje dva puta sedmično kako bi se spriječio gubitak pamćenja.

Lisnato povrće

Iako mnogi ne vole povrće, činjenica je da ono pozitivno utječe na mozak. Špinat i brokule su bogati antioksidansima poput vitamina C i beta-karotena i zdravi su za organizam. Sadrže i folat, koji omogućava bolje i brže pamćenje.

Jaja

Jaja su bogata mineralima i vitaminima, a posebno su korisna za mozak. Bogata su i željezom, jodom i vitaminom B12, tako da trebaju biti dio redovne ishrane. Jod je poznat po tome što poboljšava sposobnosti rješavanja problema.

Zeleni čaj

Mozak se sastoji od 80 posto vode, a to znači da mora biti adekvatno hidratiziran, kako bi dobro funkcionirao. Veoma je važno dnevno popiti osam čaša vode, a može se dodati i šolja zelenog čaja. Eksperti kažu da zeleni čaj povećava mentalnu budnost i poboljšava pamćenje, dok antioksidansi u njemu smanjuju rizik od demencije.

Čokolada

Čokolada je bogata flavonoidom, a umjereno konzumiranje poboljšava kognitivne vještine. Flavonoid pokreće formiranje novih neurona u mozgu, tako da mozak može formirati nova sjećanja. Čokolada također poboljšava i protok krvi do mozga.