Italija izgubila titulu
0

Francuska ponovo najveći proizvođač vina

FENA
Francuska je vratila status najvećeg svjetskog proizvođača vina, koji je prošle godine pripadao Italiji, saopćio je najveći italijanski poljoprivredni sindikat Koldireti.

Sa očekivanom proizvodnjom od 4,8 milijardi litara vina u 2009., Francuska će nadmašiti Italiju koja prognozira da će proizvesti 4,7 milijardi litara ove godine, naveo je Koldireti, pozivajući se na francusku agenciju FransAgriMer i italijanska istraživanja objavljena u julu, prenosi Reuters.

Proizvodnja vina je ove godine usporena u Italiji, nakon što su poljoprivrednici smanjili površine pod vinogradima na račun poboljšavanja kvaliteta, računajući na podsticaje koje je EU obećala u okviru reformi na sektoru vina, saopćio je istraživački centar za poljoprivredu ISMEA.

Trebalo bi, međutim, da ovogodišnja berba grožđa u Italiji bude visokokvalitetna, procijenio je sindikat Koldireti, dodajući da su proizvođači zadovoljni jer zrna sadrže veliki procenat šećera.

Italija je prošle godine, prvi put u ovoj deceniji, proizvela više vina od susjedne Francuske, zahvaljujući lijepom vremenu koje joj je pomoglo da se oporavi od niskih prinosa iz 2007., izazvanih pojavom opasne gljivice koja je napala vinovu lozu.