Gastro
0

Aviokompanije sa najboljom gastronomskom ponudom

Sarajevo-x.com
Prilikom odabira aviokompanije kojom ćete letjeti važan faktor je i hrana u avionu. AskMen.com je sastavio listu deset aviokompanija sa najboljom gastronomskom ponudom. Jeste li znali da Gulf Air na svojim letovima ima i šefa kuhinje?
  1. Jet Airways

Iako je indijska aviokompanija Jet Airways tek 2007. godine počela pružati usluge prvog razreda, već se nalazi na listi aviokompanija sa najboljom uslugom. Putnici prvog razreda mogu birati jela sa bogatog jelovnika izvornih indijskih jela, poput pilećih prsa u krem sosu od indijskih oraščića, specijalno pripremljene leće, fantastičnog indijskog hljeba (chappati) i naan pogačica.

Svako jelo je servirano na ručno oslikanom Bernardaud porculanu, a putnici mogu sami osmisliti vlastiti obrok od pet jela i zaliti ga najboljim svjetskim vinima i drugim pićima u Micassa kristalnim čašama.

  1. Swissair

Poznata švicarska aviokompanija Swissair nedavno je osvježila svoju gastronomsku ponudu za putnike prvog razreda, što se pokazalo kao odličan potez. Naime, Swissair je unajmio renomiranog kuhara Didiera Schneitera kako bi obogatili jelovnik tradicionalnim švicarskim jelima, poput janjećih fileta sa povrćem u specijalnom sosu i svakako najboljih švicarskih sireva i vina. Ovdje je naglasak na estetski lijepoj prezentaciji laganih, svježih i zdravih jela.

  1. Malaysia Airlines

Malaysia Airlines se najviše ponosi svojom ponudom jela koja su potpuno prilagođena svakom putniku, te servirana na porculanskom posuđu Wedgewood. Putnici mogu birati između Kosher i Halal jela, zatim vegetarijanskih jela i jela bogatih vlaknima, uz vrhunska vina.

Neka od najukusnijih jela koje nudi ova kompanija su janjeća koljenica sa sosom od Sarawak crnog bibera i pečeni crni bakalar iz Sjevernog Atlantika, uz neizostavan malezijski satay.

Ukoliko ste putnik prvog razreda Malaysia Airlinesa možete se okrijepiti sa južnoafričkim čajem Rooibos, brendiranom vodom Tyja Nanta ili čak kafom Blue Mountain, koja pruža nezaboravno iskustvo.

  1. Lufthansa

Kreiranje gastronomske ponude prema isključivim željama putnika svakako je karakteristika gastronomske ponude za putnike prvog razreda aviokompanije Lufthansa. Možete izabrati tradicionalna kineska, japanska ili indijska jela, koja se pripremaju prema uputstvima nekih od najvećih imena svjetske gastronomske scene, a jelovnici se osvježavaju svaka dva mjeseca.

  1. Qatar Airways

Neka od najboljih i najukusnih jela možete pronaći u ponudi Qatar Airwaysa, a putnici prvog razreda sada mogu izabrati obrok od deset jela koja obično podrazumijevaju kavijar, jastoga, škampe, arapske sitne zalogaje, skupocjenu čokoladu i sir, a sve to uz kvalitetnu ponudu vina.

Jedno od najpopularnijih glavnih jela je pržena piletina punjena fetom i paradajzom te zalivena svježim kapućinom.

  1. Thai Airways International

Ukoliko imate priliku uživati u gostoprimstvu prvog razreda Thai Airways Internationala, očekuje vas mnoštvo delicija koje će vas naprosto oduševiti.

Ako izaberete janjetinu u sosu od ružmarina ili lososa mariniranog u maslinovom ulju, sa sosom od mrisnih trava, budite sigurni da se nećete razočarati. Ukoliko ste jedan od sretnika koji redovno putuje ovom aviokompanijom, nikada nećete morati birati isto jelo, jer Thai Airways International redovno mijenja svoj jelovnik.

  1. Qantas Airways Limited

Jedna od prvih poslastica kojom će vas ponuditi u prvom razredu Qantas Airwaysa svakako je kavijar, koji prethodi svakom jelu, a obrok se inače sastoji od osam jela. Ova aviokompanija je najviše ponosna na posebno pripremljene janjeće kotlete sa roštilja i pitu od dunje, serviranu sa egzotičnim sirupom i bogatom kremom.

Svako jelo je uvijek svježe pripremljeno i to uz korištenje samo najboljih i najkvalitetnijih sastojaka.

  1. Singapore Airlines Limited

Čim se ukrcaju u avion, putnici prvog razreda Singapore Airlinesa se suočavaju se teškim izborom: Šampanjac Dom Perignon ili Krug?

Ništa nije lakše i u toku leta, budući da čak devet renomiranih svjetskih kuhara posebno priprema vrhunska jela, poput fileta jegulje na koreanski način ili Wagyu bifteka, a sve je servirano na Givenchy porculanskom posuđu.

  1. Cathay Pacific Airways Limited

Iako se i za najbolje aviokompanije vrlo rijetko može reći da poslužuju svježa jela, Cathay Pacific se trudi da putnicima nudi samo najsvježija jela i čini se da im to za sada i polazi za rukom.

Svaka kabina prvog razreda je opremljena lončićima, tosterima i tavama, kako bi se sva ta izvrsna jela arapske ili neke druge međunarodne kuhinje svježa servirala putnicima. Ukoliko ste zainteresirani za užinu, možete slobodno opustošiti frižider koji je pretrpan ukusnim sendvičima i drugim božanstvenim grickalicama.

  1. Gulf Air

Jelovnik kojeg Gulf Air nudi svojim putnicima prvog razreda nedavno je proglašen najboljim jelovnikom na svijetu i to s pravim razlogom. Naime, Gulf Air je jedina aviokompanija koja na svojim letovima ima šefa kuhinje. Dok osoblje Gulf Aira podgrijava svako jelo prije posluživanja putnicima, profesionalni kuhar nadgleda svaki aspekt procesa pripreme, što rezultira visokokvalitetnim jelima poput preprelice sa glazurom od meda i tortom od slatkog krompira ili telećim raguom na arapski način.