Gastro
0

3D umjetnost u šoljici kafe

Klix.ba
Zec, Snoopy i žirafa koji izlaze iz šoljice kafe samo su dio nevjerovatnih radova japanskog barmena i umjetnika Kazukija Yamamota, koji je umjetnost crtanja u kafi podigao na sasvim novi nivo.

Dok drugi umjetnici pokušavaju napraviti dvodimenzionalne slike u pjeni kafe, 26-godišnji barmen specijalizirao se za stvaranje 3D skulptura, koje čak prelaze iz jedne šoljice u drugu.

Yamamoto trenutno radi u caffeu u Osaki, ali sanja o otvaranju vlastitog caffea u Tokiju, gdje će stvaranje umjetnosti u kafi biti nešto više od "ukrašavanja" posla.

Među njegovim remek-djelima nalaze se likovi poput pop senzacije Psyja ili Mickeyja Mousea i Pinokija. Yamamoto je stekao i zavidan broj pratilaca na Twitteru (više od 82 hiljade), koji svakodnevno prate njegove tvitove sa najnovijim kreacijama.

Ipak, Yamamoto nije jedini ovakav umjetnik koji se pojavio u Japanu.

Njegov prijatelj, 23-godišnji Kohei Matsuno iz Osake, također stvara različite likove u kafi. Slavu je stekao adaptacijama čuvenih djela svjetske umjetnosti, poput "Vriska" Edwarda Muncha.

Pomoću čačkalice i kašike on dodaje fine detalje. Prvo idu mlijeko i pjena, a zatim "sjenčenje" čačkalicom i espressom. Čitav proces traje tri do pet minuta.

Sve veća popularnost ove umjetnosti počela je u "zajednici kafopija" povlačiti pitanje obraćaju li barmeni previše pažnje na izgled kafe, zanemarujući tako mnogo bitnije stvari poput okusa.