Prave zazubice
20

Zdravi tost sendviči koji oduševljavaju svijet

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sendviči su omiljeno jelo skoro svakog čovjeka i idealan obrok ako ujutru žurite na posao i nemate vremena za obilan i zdrav doručak. Priprema sendviča je brza i jednostavna, a najvažnije od svega je da za njegovu pripremu koristite zdrave namirnice koje neće škoditi vašem organizmu, piše Women's Health.

Donosimo vam nekoliko recepata s nutritivno vrijednim namirnicama.

Sendvič sa smokvama

Prepecite tost hljeb i namažite ga grčkim jogurtom. Na njega poredajte svježe smokve i začinite s nekoliko listića mente. Potom začinite kašičicom meda i vaš sendvič je gotov. Sendvič ima 214 kalorija.

Sendvič sa sirom

Možda vam ova ideja neće zvučati idealno zbog sira, ali u ovaj recept ide koziji sir koji je mnogo zdraviji od kravljeg i ima puno manje kalorija. Prepečeni hljeb namažite kašikom kozijeg sira, dodajte nekoliko listića bosiljka, kašiku maslinovog ulja, malo crvenog i crnog biber i malo morske soli. Ovaj sendvič ima 233 kalorije.

Pesto sendvič

Za ovaj sendvič će vam trebati kriška integralnog hljeba, dvije kašičice pesta, dvije kašičice sušenog paradajza punjenog uljem, jedna kašika prženih badema i pola komada parmezana. Ovaj sendvič ima 313 kalorija.

ABBA tost

Ovaj sendvič veoma je zdrav i bogat antioksidansima, zdravim masnoćama i proteinima. Za ovaj sendvič vam treba kriška integralnog hljeba, 2 kašike putera od badema, četvrtina oguljene jabuke izrezane na kriške, malo cimeta. Namažite krišku bademovim puterom, poredajte jabuke i začinite cimetom. Sendvič sadrži 294 kalorije.

Avokado sendvič

Kombinacija avokada savršeno će se uklopiti s okusom bobičastog voća, a zdrave masti iz avokada učinit će ga doručkom koji će vam dati mnogo više energije. Za ovaj sendvič vam također treba kriška integralnog hljeba, malo soli, pola avokada, crni biber, dvije kašike malina i kupina i jedna kašičica sjemenki konoplje. Namažite krišku avokadovim puterom, odozgo stavite bobičasto voće, potom ga ukrasite sjemenkama konoplje i vaš sendvič je gotov. Sendvič sadrži 282 kalorije.