Iz londonske pekare
2

Šta s ostacima božićne večere? 4 recepta za fantastične sendviče

V.N.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Odmaknite se od kante za otpatke s hranom - prokulice, puretina, povrće s roštilja, kobasice i salata mogu se iskoristiti za vrhunske sendviče.

Evo neobičnih recepata iz jedne čuvene londonske pekare, koje je za Guardian pripremila Rebecca Oliver, suosnivačica "The Dusty Knuckle Bakery".

Sendvič s prokulicama Priprema traje 25 minuta. Sastojci:

  • 1 velika šaka oraha
  • 1 žlica maslaca ili maslinovog ulja
  • Sol i crni papar
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 5-10 glavica isjeckanih prokulica
  • Ostaci sira, isječeni na komade (stilton, brie ili cheddar su najbolji)
  • Sok od ½ limuna
  • ribani parmezan, po želji
  • Dvije kriške kvalitetnog hljeba
  • U tavu na laganu vatru stavite orahe, maslac ili ulje i prstohvat soli. Kada se maslac otopi, protresite posudu da se orasi uvaljaju u masnoću. Držite na laganoj vatri dok se orasi ne počnu pržiti: to možete učiniti i u pećnici zagrijanoj na 150 stepeni celzija za oko 12 minuta. Dodajte med i promiješajte, pa pržite još dvije minute, dok ne postanu zlatno-smeđi.

    Na srednje jakoj vatri zagrijte ekstradjevičansko maslinovo ulje, dodajte povrće i začinite, pa pržite oko dvije minute. Sklonite s vatre, dodajte sir, prelijte sokom od limuna i pospite ribanim parmezanom.

    Stavite pripremljeno povrće između dvije kriške hljeba, dodajte orahe i poslužite.

    Puretina (ili neko drugo meso) s umakom od dunja

    Priprema traje 20 minuta. Sastojci:

    • 1 kašika putera ili maslinovog ulja
    • Sol i papar
    • Tanko narezana puretina (ili drugo meso koje vam je ostalo)
    • Dvije kriške kvalitetnog hljeba
    • Malo potočarke, oprane i osušene

    Za umak od dunja (aïoli)

    • 2 kašike džema ili želea od dunja
    • 1 glavica bijelog luka, oguljena i zgnječena
    • prstohvat soli
    • Sok od ½ limuna
    • 100 ml maslinovog ulja
    Za preljev
    • 2 kašike bijelog vinskog octa
    • 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
    Prvo napravite aïoli umak. Stavite džem od dunje, bijelog luka i limunov sok u procesor za hranu (ili koristite štapni mikser) i promiješajte. Polako dodajte 100 ml maslinovog ulja da bi se sjedinilo: izgledat će kao obojena majoneza. Probajte, dodajte začine po želji i ostavite umak da malo stoji.

    U tavi na srednjoj vatri propržite isjeckano i začinjeno meso, dok ne porumeni. Izvadite meso, a zatim u preostaloj masnoći pržite hljeb oko 30 sekundi sa svake strane.

    Operite potočarku, procijedite i ostavite da se suši na krpi. Napravite preljev: snažno izmućkajte sirće i ekstra djevičansko maslinovo ulje, a zatim dodajte šećer po želji, ako je potrebno. Začinite potočarku po želji.

    Da biste napravili sendvič, stavite meso na krišku hljeba, prelijte ga aïoli umakom i završite sa salatom od potočarke. Dodajte i komadiće hrskave kožice mesa, oko kojih ste se otimali tijekom božićne večere.

    Ako imate kestenje, skuhajte ih, ogulite i nasjeckajte na krupnije komade, a zatim pržite na malo maslaca dok ne postanu hrskavi. Oni dodaju ljupku notu ovom sendviču.

    Povrće s roštilja, lješnjak i umak od ljutih paprika

    Za ovaj recept možete koristiti originalni harissa umak, koji se proizvodi u zemljama Magreba, a prodaje i kod nas. Možete upotrijebiti i bilo koji drugi kupovni umak od ljutih paprika, a možete ga napraviti i sami.

    Priprema traje 25 minuta. Sastojci:

    • 1 kašika meda (ili smeđeg šećera)
    • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
    • 1 kašika smrvljenih sjemenki komorača
    • 5 mrkvi, kuhanih ili sirovih, prepolovljenih po dužini
    • 5 glavica cvekle, kuhanih ili sirovih, isječenih na četvrtine
    • Sol i papar
    • 1 šaka oljuštenih i smrvljenih lješnjaka
    • 1 prstohvat čilija
    • 3 prstohvata vanilin šećera
    • 2 kriške kvalitetnog hljeba
    Za umak od ljutih paprika
    • 3 prstohvata sjemena kumina
    • 3 prstohvata kima
    • 10 crvenih čili papričica
    • 1 pečena paprika, može i iz staklenke
    • 1 glavica bijelog luka, oguljena i zgnječena
    • 1 prstohvat slatke paprike
    • 1 žlica vinskog octa
    Zagrijati pećnicu na 190 stepeni celzija. U šoljici pomiješajte med, tri žlice ulja i sjemenke komorača. Dodajte mrkvu i cveklu, malo soli i papra, pa ponovo izmiješajte. Ubacite u veću posudu za pečenje i stavite u pećnicu na 10 minuta ako je povrće kuhano, odnosno 40 minuta ako je sirovo.

    U posebnoj posudi pomiješajte lješnjake sa kašičicom ulja, čilijem i vanilin šećerom i začinite solju. Poredajte ih u pekač u jednom sloju i pecite 10 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Ostavite da se ohladi.

    Da biste napravili umak, stavite kim i kumin u tavu i grijte tri minute, dok sjemenke ne puknu i ne poprime zlatnu boju. Izvadite iz tave i zdrobite, koristeći nož ili mlin za začine. Stavite čili, crvenu papriku, bijeli luk, papriku i mljevene začine u mikser i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte ocat i žličicu maslinovog ulja.

    Izvadite povrće iz pećnice i kad se dovoljno ohladi, pomiješajte ga s malo umaka i lješnjacima, i ubacite između dvije kriške hljeba. Ako želite, možete dodati malo začinjene potočarke ili neke druge zelene salate.

    Kobasica i povrće

    Priprema traje 30 minuta. Sastojci:
    • 4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
    • 100 g kuhane kobasice preostale od večere ili sirove kobasice, isječene na krupne komade
    • 6 sjemenki komorača, smrvljenih
    • 1 čaša bijelog vina
    • sok od 1 limuna
    • 1 žlica krem sira ili plavog sira
    • Sol i papar
    • 1 glavica bijelog luka, sitno isjeckana
    •  ¼ crvene čili paprike, posoljene i sitno isjeckane, ili prstohvat čilija
    • malo isjeckanog povrća preostalog od večere (na primjer, blitve, kupusa, prokulica, brokule)
    • 1 šaka ribanog parmezana (nije obavezno)
    • 2 kriške kvalitetnog hljeba
    Ispržite komade kobasica na laganoj vatri. Pojačajte toplinu, dodajte sjemenke komorača i vino. Dodajte iscijeđeni limunov sok, krem sir ili plavi sir. Začinite paprom i ostavite na vrlo laganoj vatri ili isključite. Preostalo ulje zagrijte u tavi i dodajte bijeli luk i čili. Kada počne ključati, dodajte povrće i kuhajte na srednje jakoj vatri pet do osam minuta, dok ne omekša. Začinite i dodajte šaku naribanog parmezana, ako želite. Ispecite na tavi obje kriške hljeba s jedne strane.

    Na tostiranu strana hljeba stavite kobasice, a nakon toga usitnjeno povrće. Poklopite drugom kriškom hljeba.