Intervju za Klix.ba
39

Somelijerka Caroline Gilby: Najbolje vino je ono koje pijete u pravim okolnostima i s pravim ljudima

E. Sk.
Caroline Gilby (Foto: T. S./Klix.ba)
Caroline Gilby (Foto: T. S./Klix.ba)
Caroline Gilby, Master of Wine i autorica članaka za časopise Decanter, Harpers i Wine Business International specijalna je gošća ovogodišnjeg, 15. izdanja Sarajevo Wine Weekenda.

Više od trideset godina vina su njena velika strast, kaže nam to odmah na početku intervjua koji smo započeli na balkonu Doma oružanih snaga BiH. U ugodnom razgovoru s ovom vinskom stručnjakinom saznali smo iz koje zemlje dolazi najbolje vino, kako znati da je vino kvalitetno te da li je istina u tvrdnjama stručnjaka da je jedna čaša vina dobra za srce.

Inače, Caroline se nalazi u ekskluzivnom svjetskom društvu od 200 najboljih somelijera i somelijerki. Ovo je članstvo ograničeno brojem i samo najbolji/e uspiju upisati svoje ime na listu, a Gilby to svakako jeste.

Mada je, prema mišljenju mnogih, somelijerstvo nekad bio muški posao, to, kaže nam naša sagovornica, odavno nije tako.

"To zaista zavisi od tržišta. Naučno je dokazano da žene imaju suptilniji ukus i s te strane logično je da se mnogo žena bavi ovim poslom. Iz tog razloga imamo i širom svijeta porast broja žena koje se bave ovim poslom. Isto tako, kada je riječ o kupcima, lanci, supermarketi, konkretno kupci koji se bave kupovinom vinskih proizvoda su u velikom omjeru žene. To je slučaj u Velikoj Britaniji. Međutim, iznenadila me činjenica da u BiH ima malo ženskih proizvođača vina, ali ako pogledamo Bugarsku, tamo ih ima puno. To je jedan aspekt koji bi trebalo poboljšati u BiH", smatra Gilby.

Njena strast prema vinu rodila se na Univerzitetu u Batu.

"Tamo sam otkrila cijelu tu priču o vinarstvu i od tada pa do danas jednostavno mogu zatvorenih očiju reći koja je razlika između crnog i bijelog vina. Ta promjena svijesti se kod mene desila prilikom posjete Portugalu i vinogradima u toj regiji nakon što sam godinama upravljala raznim Udruženjima koja su se bavila vinima. Ove godine će biti trideset godina kako se bavim vinskim poslom", kaže nam Gilby.

Festival Sarajevo Wine Weekend je, dodaje, veoma dobra ideja, kako za proizvođače, tako i za kupce.

"Ovo je sjajna prilika da se proizvođači i kupci nađu na jednom mjestu, kao i da sami konzumenti imaju priliku probati vina. S profesionalne strane i za mene je ovo odlična prilika, jer će tu biti 70 proizvođača pa ću moći probati različite sorte vina, što je odlično", raduje se Caroline.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Komunikacija o vinu možda najbolje opisuje njen posao.

"Poznato vam je da ja pišem i govorim o vinima, degustiram vina i radim master classove, ali zadatak koji sam sebi dala jeste i demistifikacija vina i proizvodnja vina, približavanje vina ljudima. Također, pomažem proizvođačima vina u tome kako da poboljšaju svoju proizvodnju vina", pojašnjava Gilby.

Vino treba proizvoditi zadovoljstvo, stoga trebamo biti sretni kada ga pijemo. Mada joj je teško izdvojiti koje vino je najbolje, otkrila nam je vina koja se nalaze na listi top pet njenih omiljenih.

"Ukusi su različiti. Ono vino koje se meni sviđa se možda neće sviđati vama i obrnuto. Postoje parametri kojih se treba pridržavati, kao to da se u vinu ne smije osjetiti buđ iz vinskog podruma, sirće i ne smije biti primjesa rakije, ali puno ovisi o tome kako neko doživljava vino. Najbolje vino je ono koje pijete u pravim okolnostima, s pravim ljudima. Moja omiljena vina dolaze iz Slovenije i Mađarske, ali uvijek se radujem da otkrivam nova vina", priznaje Gilby.

Na kraju razgovora zanimalo nas je ima li istine u tome da je jedna čaša vina zdrava za srce.

"Naučni dokazi su različiti. Jedni kažu da je vino zdravo za srce, drugi da nije, stoga je teško reći. Ali moja parola je da uživate u vinu u ograničenim količinama uz balansiranu dijetu voća i povrća, to je moja poruka", zaključuje Gilby.