Filovane voćke
21

Poigrajte se s kruškama u kuhinji i napravite ukusni grčki desert

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Voćni deserti uvijek su odlična opcija za poslasticu nakon večere. Ukoliko nemate puno vremena za pripremu, donosimo vam grčki recept za brzi desert s kruškama.

Iako brojni ljudi nisu ljubitelji krušaka, mnogi promijene mišljenje nakon što probaju deserte s ovom zdravom voćkom bogatom vitaminima B i C.

Još u antičkoj Grčkoj kruška se smatrala voćem koje čini ljude lijepima, liječi mnoge bolesti i zaustavlja vrijeme. Stoga su Grci najčešće izmišljali razne načine kako da iskoriste kruške u kulinarstvu.

Tako je, prema grčkim receptima, najvažnije razlikovati koje sorte kruške je najbolje iskoristiti za pečenje, a koje jesti svježe. U ovom slučaju, za pečene i filovane kruške, najbolje je koristiti viljamovku.

Viljamovka je najpoznatija vrsta kruške koja je sočna i slatka. Meso joj je mekano i idealno za pečenje.

Za pripremu grčke slastice potrebno vam je šest krušaka viljamovki, 75 grama putera, 75 grama mliječne čokolade, 150 grama mljevenih oraha ili mljevenog keksa, smeđi šećer, cimet i nekoliko grožđica.

Kruške ogulite i izrežite na pola ili na tri dijela. Izvadite sjemenke iz sredine.

U međuvremenu rastopite puter i čokolade te dodajte mljevene orahe ili keks i grožđice. Potom ovim filom premažite kruške.

Zatim vatrostalnu posudu podmastite margarinom i pecite filovane kruške tridesetak minuta na 200 stepeni celzija.

Tako pečene kruške možete posuti cimetom ili smeđim šećerom te ponovo malo zapeči. Vaš desert je nakon toga spreman za serviranje, topao ili hladan.