Nekoliko savjeta
7

Namirnice koje će vam pomoći da se riješite konstipacije

Klix.ba
Ukoliko imate problem s konstipacijom, odnosno zatvorom, postoje načini da ga otklonite tako što koristite samo ono što imate u svom domu.

Konstipacija je uobičajen i frustrirajući problem koji može zadesiti svakoga. Procjenjuje se da oko 20 posto ljudi pati od ovog "tihog" problema, često ga uzrokuju konstantne promjene stila života i nezdrava ishrana, a postoji i hronična konstipacija koja nema poseban uzrok. Ipak, tu su i rješenja tako da prije nego potražite neki lijek u apotekama, probajte sebi pomoći tako što ćete iskoristiti ono što imate u svom domu.

Masti nisu nužno loše za zdravlje, naprotiv, ulja su ključna za uravnoteženu ishranu. Maslinovo ulje je izuzetno korisno za organizam, kao i sjemenke bogate uljima jer djeluju kao laksativ. Ulja će pomoći u regulisanju rada cijeva.

Melasa se smatra superhranom iz opravdanih razloga. Sadrži malo šećera, veliku količinu multivitamina i minerala poput magnezija koji pomažu u razgradnji enzima u tijelu i balansiraju njegove funkcije, a u konačnici se rješava problem zatvora.

Čaj od mente i đumbira uvijek pomažu u slučaju konstipacije jer sadrže moćne enzime koji su korisni za probavni sistem. Đumbir također umiruje uznemireni želudac. Čajeve pijte prije ili poslije jela za detoksikaciju i ublažavanje problema s probavom.

Želučane kiseline imaju važnu ulogu u balansiranju tjelesnih funkcija, a kada soda bikarbona reaguje s tim kiselinama, oslobađaju se ugljendioksid i voda, što pomaže u čišćenju crijeva.

Voda i limun su dobra kombinacija za probavu, jer je potiče vitamin C. Popijte čašu soka od svježeg limuna svakodnevno i izbjeći ćete probleme.

Sjemenke sezama su korisne u svakom domu, hranjive su i sadrže esencijalna ulja koja su korisna za organizam. Ona pomažu u opuštanju tijela i djeluju olakšavajuće ukoliko imate problema s konstipacijom.

Hrana bogata vlaknima je obavezna u slučaju konstipacije. Ako želite voditi zdrav život, hrana bogata vlaknima mora biti na vašoj listi, a to znači da trebate konzumirati zelenolisno povrće. Vlakna su važna jer razlažu obrađenu hranu te tako sprečavaju konstipaciju. Orasi, žitarice i zob trebaju biti dio vaše ishrane.

Suhe šljive su efikasno "oružje" protiv konstipacije jer sadrže šećerni alkohol, koji djeluje kao efikasan laksativ.