Foto: Ilustracija
Dobra vijest za sve ljubitelje začinjene (ljutkaste) hrane. Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vermontu nedavno su otkrili povezanost između dugovječnosti i konzumiranja ljute hrane.
Nakon dugodišnjeg praćenja navika 16.000 Amerikanaca istraživači su došli do rezultata koji pokazuju kako je onima koji su oni koji su svakodnevno konzumirali ljutu hranu smanjena ukupna smrtnost za 14 posto.
Osim što pomaže kod dugovječnosti istraživači napominju kako ljuta hrana sprječava pretilost. Također pozitivno utječe na zdravlje jer kapsaicin, aktivni agens kojeg sadrži crvena chilli paprika, ima antioksidantno i protupalno djelovanje.
I ranija istraživanja su ukazala na to da začini, pogotovo njihove bioaktivne komponente, imaju povoljno djeluju na ljudski organizam.
Možda vas zanima
Ništa novo u Banjoj Luci
Borac cijeli meč igrao s igračem više i pobijedio GOŠK, spasila ga velika greška sudije
Ostavlja mjesto mlađim
Pjanić o oproštaju: Ovo je za dobrobit reprezentacije, neću da me pamte po lošem
Na osnovu istraživanja
Psiholog tvrdi da djecu trebate podučiti ovoj vještini, daje im brojne prednosti
Vezani članci
Javljaju se prije ostalih
Tri rana znaka upozorenja na demenciju koja možete otkriti dok ljudi govore
Ugrožava oralno zdravlje
Jedno područje u ustima morate temeljito čistiti ako želite izbjeći loš zadah
Bolji osjećaj sitosti