Obratite pažnju
12

Kako do idealne strukture i bogatog okusa: Greške koje mnogi rade kada mute vrhnje za šlag

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Šlag je jedan od najčešćih sastojaka kada je riječ o dekoracijama poslastica, ali vrlo često se zna dogoditi da mućenje vrhnja za šlag ne ide po planu i na kraju dekoracija na torti ili sličnim desertima ne bude zadovoljavajuća.

Iako šlag možete kupiti u limenkama, poznato je da on nema strukturu kao što to ima šlag koji se naknadno umuti. Međutim, iako šlag kojeg pravite kod kuće ima samo jedan sastojak kojeg je potrebno umutiti, postoje određena pravila koja biste trebali slijediti.

Slastičarka Emily Laurae Carter i food blogerica Jessica Gavin podijelile su najčešće greške koje mnogi rade kada mute vrhnje za šlag.

Korištenje pogrešne vrste kreme

Izrada ukusnog šlaga počinje u marketu, Naime, vrsta kreme koju odaberete doista čini razliku u konačnom proizvodu. Najbolje je koristiti standardno vrhnje za šlag, koji ima od 36 do 40 posto masti. To ne samo da olakšava proces mućenja, već i osigurava i bogatiji okus te stabilniju strukturu.

Ne hladite prvo kremu

Jedno od glavnih pravila za šlag je da uvijek počnete s hladnim vrhnjem. Naime, što su molekule masti u kremi hladnije, to će šlag biti stabilniji kada se prozrači.

Ohlađena krema također omogućuje da više zraka ostane u njoj, čime se povećava volumen za pahuljastu teksturu. To ipak ne znači da ga trebate smrzavati, jer kao takvo ima potencijal da se odvoji kada se odmrzne, ostavljajući vam tečnost koja nije pogodna za recept.

Premućivanje vrhnja

Jedna od najčešćih i neopozivih pogrešaka pri izradi šlaga je pretjerivanje. Ako pretučete vrhnja, glatka tekstura počinje postajati grudasta i zrnata. To je zbog miješanja, što uzrokuje destabilizaciju molekula masti, skupljanje i odvajanje od tečnosti u kremi.

Upotreba pogrešne količine vrhnja

Kada mutite šlag, počet ćete s malom količinom, a završiti s nečekivano velikom porcijom. Vrhnje se udvostruči kad se muti. Ako želite dvije šolje šlaga, počnite s otprilike jednom šoljom svježeg vrhnja. Također, odlučite se za posudu koja je nekoliko puta veća od volumena konačnog proizvoda.

Mutite jednom brzinom

Postavka brzine na vašem mikseru ne treba biti proizvoljna. Ako želite da vam šlag bude odgovarajući, morat ćete koristiti više brzina tokom procesa mućenja. Ako dodajete šećer na početku, krenite od niske do srednje brzine da se dobro uklopi u kremu. Pokretanje na velikoj brzini može uzrokovati prskanje smjese po stijenkama zdjele i dovesti do neravnomjerne raspodjele šećera.

Vezani članci