Brzo i jednostavno
6

Kako da ostatke povrća pretvorite u raznobojne palačinke

Dž. L.
Foto: Tom Hunt/The Guardian
Foto: Tom Hunt/The Guardian
Genijalno rješenje kako da iskoristite ostatke povrća, koje najčešće ostavljaju vaši mališani, jeste da ih posebno ispirjate, pretvorite u tijesto te od njih napravite raznoboje palačinke, savjetuje britanski kuhar Tom Hunt.

Ostatke povrća mnogi najčešće koriste za supe ili eventualno dodatak u drugim jelima. Međutim, ako ih ostavite duže vrijeme u frižideru, mogli bi izgubiti svoju svježinu.

Stoga, zaboravite na umjetne boje i napravite zabavne šarene palačinke od povrća koje niste iskoristili ili koje vaši mališani nisu pojeli.

Za otprilike šest palačinki potrebno vam je 150 grama brašna, jedno jaje, jedna kašika praška za pecivo, jedna kašika jabukovog sirćeta, 150 mililitara mlijeka, dvije do četiri kašike različitih ostataka povrća te maslinovo ulje na kojem ćete pržiti palačinke. Dobro bi bilo da prije pripreme palačinki blago prepržite povrće.

Sve sastojke jednostavno umutite, bez povrća. Potom tijesto sipajte u tri različite zdjele te u svaku dodajte ostatke nekog povrća. Hunt preporučuje kako bi dobro bilo da to budu špinat, slatki krompir i paradajz. Ukoliko želite, možete i sve ostatke zajedno umutiti.

Jednostavno pržite palačinke u tavi na umjerenoj vatri i poslužite ih uz namaze po vašoj volji.