Druženje u Tuzli
9

Bosanski lonac - tradicionalno jelo koje je užitak pripremati u društvu

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Priprema tradicionalnog bosanskog lonca u svim krajevima naše zemlje prilika je za okupljanje prijatelja koji uz veselje i druženje uživaju u ovom tradicionalnom jelu.

Bosanski lonac danas je okupio i predstavnike medijskih kuća tuzlanske regije koji su u okviru tradicionalne manifestacije "Bosanski lonac na novinarski način" pokazali svoja kulinarska umjeća, ali se i odlično zabavili.

U okviru ove tradicionalne manifestacije koju su u kompleksu panonskih jezra u Tuzli šesti put za redom organizirale novine Glas TK i Turistička zajednica TK predstavilo se deset ekipa.

"Ovom manifestacijom njegujemo našu tradicionalnu kuhinju. Novinarima je ovo predstavljalo i jedan bijeg od svakodnevnice i kolotečine. U ovom slučaju smo napravili informaciju o nama novinarima", rekla je za Klix.ba Mubina Biščić-Delmanović, glavna i udgovorna urednica u Glasu TK.

Priprema nije zahtjevna

U red ljubitelja tradicionalne bosanske kuhinje spada i Jasminka Memić koja je danas bosanski lonac pripremala za ekipu Lukavačkog sajma turizma - List.

Ističe da priprema ovog jela nije pretjerano zahtjevna, a uključuje tri vrste mesa, nekoliko vrsta povrća, ali i začina.

"Uglavnom se stavljaju tri vrste mesa, a kod nas je danas jagnjetina, teletina i piletina. Potrebni su i luk, mrkva, krompir, paprike, patlidžani, kupus i paradajz, a od začina so, vegeta, biber i malo lovorovog lista. Sve se priprema pola sata, nakon čega slijedi krčkanje na vatri od dva i po sata. Sve je relativno jednostavno, a ekipama ili domaćicama koje ga kod kuće pripremaju ostaje dovoljno vremena za druženje i obavljanje drugih poslova", kaže nam Memić te naglašava da se ovo jelo mora pripremati s ljubavlju.

Već deset godina učestvuje u kotlićijadama širom Bosne i Hercegovine. Skupa sa svojom ekipom najčešće priprema gulaše, a njena kulinarska umjeća prepoznali su i članovi žirija koji su joj dodjeljivali prva mjesta.

"Kotlićijade su odlična prilika kako bih se družila s ljudima, razmijenila recepte... One su mi omogućile i da putujem, jer sam osvajanjem prvih mjesta dobijala priliku za putovanja Bosnom i Hercegovinom i Balkanom", ističe Memić.

Pripremanje bosanskog lonca pravi je doživljaj

Tuzlanski kuhar Mevludin Gosić danas je bio član stručnog žirija za ocjenjivanje, a kroz razgovor nam kaže da pripremanje bosanskog lonca predstavlja pravi doživljaj.

"Svaki put ga doživljavam na poseban način, jer ljepota je gledati kada se on priprema. Svaki dio Bosne i Hercegovine ima svoj recept, odnosno način pripreme bosanskog lonca. Kada to sve stopimo, moramo dobiti idealno jelo koje oduševljava", kaže nam Gosić kojeg posebno raduje što je ovo jelo sve više moguće pronaći u ugostiteljskim objektima širom naše zemlje.

Novinar Radio-televizije Tuzlanskog kantona Zlatan Jovanović već šest godina učestvuje u druženju "Bosanski lonac na novinarski način", a i danas je unio dobro raspoloženje u kompleks slanih jezera.

"Čim smo ovdje svih šest godina, znači da nam se dopada. Ima pokušaja u sličnim organizacijama, ali navijam za sve ovo, jer mi je odlično. Skidam kapu i čestitam kolegama na organizaciji i siguran sam da ćemo se i narednih godina družiti", kaže Jovanović.

Kroz smijeh dodaje da nije toliko vičan u kuhinji, ali tu su bili ostali članovi njegove ekipe koji su "izvlačili prosjek".

"Ovdje sam više kao pomoćno osoblje, ali bosnaski lonac znam odlično jesti. Mogu reći da je čar biti uz bosanski lonac i probati ga", nadovezuje se posebno raspoložen Jovanović, koji je kroz svoj posao dosad imao priliku obići mnoga mjesta i probati brojna tradicionalna jela, pa je samim tim i relevantan da kaže da u Tuzlanskom kantonu ima veliki broj starih čaršija koje kriju izuzetne recepte za spravljanje bosnaskog lonca.

Današnja manifestacija predstavljala je mnogo više od interesantnog nadmetanja, jer bilo je to lijepo i tradicionalno okupljanje na kojem se prezentirao dio kulturne baštine BiH.