lifestyle
126

Fotografije jednog oca pokazuju da očinstvo izvlači najbolje iz muškarca

Klix.ba
Foto: Krista Evans
(Foto: Krista Evans)
Nema sumnje da očevi igraju vrlo važnu ulogu u životu svakog djeteta, a ta uloga je veoma izazovna. Neki očevi odustanu od očinstva, a oni drugi uče, štite, vole i uvijek su tu za svoju djecu.

Ono što je najvažnije, imaju posebnu vezu sa svojom djecom koju niko drugi nema. Djeci su najdraži brižni očevi koji priznaju jednakosti između polova i generacija. Ta potvrda čini značaj oca u životu djeteta još većim.

Činjenica je da se i očevi ponekad ponašaju kao majke, ali i da se majke povremeno ponašaju kao očevi. Važno je da roditelji imaju izbalansirane uloge, jer one omogućavaju svakom djetetu da postanu samostalni i samosvjesni.

Očevi imaju veliki utjeacj na psihoseksualni razvoj dječaka. Kao jedini muškarci u porodici i emotivni partneri majke, očevi imaju funkciju muškog uzora i objekta identifikacije, koji doprinose razvoju samosvjesnog i stabilnog seksualnog identiteta sinova. Već u drugoj godini života počinje proces usvajanja takozvanog polnog identiteta.

U čast svih očeva na ovom svijetu, sastavili smo prekrasnu fotogaleriju kojoj fotografije govore o sebi i prikazuju očeve dok drže svoje bebe i uživaju u vremenu provedenom s njima.