Izvori proteina
46

Želite dobiti na težini? To ćete najbrže uraditi konzumiranjem ovih namirnica

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Želite dobiti na težini, ali na zdrav način? Postoji nekoliko namirnica koje biste trebali početi češće konzumirati.

Smoothie možete napraviti za samo nekoliko minuta i tako unijeti u organizam sve potrebne hranjive sastojke. Idealan smoothie za dobijanje na težini napravite tako što ćete pomiješati bananu, čokoladu u prahu i kašičicu putera od kikirikija.

Ukoliko više volite bobičasto voće, pomiješajte šoljicu svježih ili zamrznutih malina, grčki jogurt i kašičicu proteina u prahu s okusom vanilije. Zapravo, bilo koja vrsta smoothieja će vam pružiti od 400 do 600 kalorija, proteine i minerale.

Mlijeko je također odličan izvor proteina i pomaže da izgradite mišićnu masu uz dizanje tegova. Počnite piti jednu ili dvije čaše punomasnog mlijeka uz svaki obrok te nakon treninga.

Samo jedna šolja riže ima 204 kalorije i 44 grama ugljikohidrata. Osim uz meso, možete je jesti s puterom, parmezanom, brouklama ili jajima.

Stručnjaci navode da je crveno meso bez sumnje jedna od najboljih namirnica za izgradnju mišića, prenosi Healthline. U crvenom mesu se nalazi leucin, aminokiselina koja je potrebna vašem tijelu za stimulaciju sinteze mišićnih proteina.

Obzirom na to da su orašasti plodovi visokokalorični, bit će dovoljno da ih konzumirate u količini od samo 40 grama dnevno.