Treninzi za djecu i mlade
130

Uključite se u projekt "Online atleta" i odvojite svoje dijete od ekrana

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Period koji je pred djecom i omladinom može uveliko negativno utjecati na rast, razvoj i psihičko oblikovanje istih. Razlog je zimski period koji je poznat po hladnoćama, padavinama, smogu i svim pratećim uslovima koji uveliko smanjuju kretnje djece.

Ukoliko se na ovo stanje dodaju i donesene mjere zabrane ili ograničenje treniranja, takmičenja, boravka u igraonicama, online školovanje, neodržavanje časova fizičkog i zdravstvenog odgoja, kao i strah od koronavirusa, ovaj period može biti veoma negativan za navedenu populaciju.

Kako bi se ublažili navedeni negativni efekti, a djeci omogućilo njihovo pravo i potreba za kretnjam Atletski klub Novi Grad Sarajevo (AK) pokrenuo je novi projekt pod nazivom "Online atleta".

"Svjesni činjenice i važnosti da nam se djeca kreću, pokrenuli smo prvi otvoreni program 'Online atleta' za djecu i omladinu kako bi u ovom periodu koji je ispred nas pokušali pokrenuti djecu i usmjeriti ih u prave vrijednosti, odvojiti od ekrana i dati im podršku da postanu svjesni da je njihovo tijelo, zdravlje i lifestyle najbitniji za njih", kaže Elmir Ćerimagić predsjednik AK Novi Grad Sarajevo.

Kao dodatni problem ističe to što je pandemija djeci i omladini stvorila idealne uslove da još više borave u kući na ekranima i da se još manje kreću.

"Online trening ne može zamijeniti pravi tradicionalni trening, ali bolje i to nego nikakav trening. Svi smo svjesni činjenice da je za djecu i odrasle najzdraviji način života u kojem se umjereno krećemo, zdravo hranimo i bježimo od stresa. Treninzi su već uveliko sastavni dio raznih programa zdravog života, koji se bore protiv civilizacijskih bolesti, zato pokrenite se i na taj način učinite da ojačate sebe svoju djecu. Dijete se mora kretati, ono ne smije čekati", poručuje Ćerimagić.

O projektu "Online atleta" možete pročitati više na ovom linku.