Gubitak kilograma
20

Povremeni post djeluje na mršavljenje, ali samo ako slijedite ovo pravilo

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Povremeni post je sve popularniji način da pokušate da smršavite odustajanjem od obroka. Nova recenzija zaključuje da ograničenje ishrane možda neće biti dovoljno za skidanje malo tjelesne masti, barem ne samo po sebi.

Istraživači sa Univerziteta Južne Danske i Univerziteta Wageningen u Nizozemskoj sumirali su postojeće znanje koje imamo o praksi posta.

Godinama je prikupljeno mnogo podataka koji pokrivaju više aspekata načina na koji povremeni post utječe na tijelo. Jedan od ključnih zaključaka je da se povremeni post mora kombinovati sa upravljanjem unosom kalorija kako bi bilo kakav gubitak težine bio vidljiv. Smanjenje ukupnih kalorija čini razliku, a ne duge pauze između obroka.

"Kada postite s prekidima, i dalje važi osnovno pravilo da bismo trebali unositi manje kalorija nego što ih sagorijevamo, ako želimo smršaviti", kaže molekularni biolog Philip Ruppert sa Univerziteta Južne Danske.

To znači da vam povremeni post ne daje "besplatnu propusnicu" za jedenje neograničenih količina hrane. To je osnovna fiziologija, a post to ne može promijeniti.

U pregledu je mnogo toga obrađeno, gledajući efekte koje povremeni post ima na molekularnom nivou. To uključuje oslobađanje razgradnje tjelesnih zaliha masnih kiselina za obezbjeđivanje energije i ketogenezu (kada visoke stope razgradnje ove masne kiseline dovode do toga da jetra proizvodi ketone).

To je nešto što je i sam Rupert iskusio dok je postio. Za sada, naučnici nisu sigurni zašto se to dešava, ali jedna od mogućnosti je da ketoni efikasnije opskrbljuju energiju mozgu.

"Mozak se hrani ketonima tokom posta. Možda zato možete doživjeti ovu jasnoću", navodi.

Postoje različiti pristupi povremenom postu, pri čemu neki ljudi ne jedu određene sate u danu, a drugi ne jedu tokom određenih dana u sedmici.

A istraživački tim ukazuje na brojne zdravstvene prednosti posta osim gubitka težine koje su zabilježene, uključujući niži krvni pritisak. Ono što je jasno jeste da se svi različito reaguju na post i važno je da se posavetujete sa ljekarom ako razmišljate o smanjenju unosa hrane.

"Postoje mnoge zdravstvene prednosti povremenog posta, ali sam post ne dovodi do značajnog gubitka težine", kaže Ruppert.