Za izgradnju mišićne mase
7

Ove vrste povrća su idealan izbor ako želite povećati unos proteina

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Iako u manjim količinama nego meso, povrće također sadrži proteine, koji će vam pomoći u izgradnji mišićne mase što dalje dovodi obilkovanijeg i čvršćeg tijela.
Ne samo da sadrži vitamine te vlakna koji pomažu da duže ostanete siti, povrće će pomoći da u procesu gubitka kilograma i i izgradnji mišića. Zapravo, brojni nutricionisti se zalažu za pravilo u kojem 50 posto dnevnog unosa proteina treba biti biljnog porijekla.

Krompir

Iako je poznat po tome što je pun ugljikohidrata, krompir se navodi kao povrće koje sadrži i dobar udio proteina. Naime, jedan krompir srednje veličine ima oko četiri grama proteina. Uz to sadrži kalij, vitamin C i vlakna. Istraživanja su također pokazala da je krompir koristan za zdravlje crijeva i srca.

Brokula

Brokula je jedno od najpopularnijih vrsta povrća, ali ne i jedno od omiljenih vrsta. Ipak, ako niste ljubitelji brokule, trebali biste još jednom razmisliti o njenoj konzumaciji. Jedna šolja brokula sadrži oko tri grama proteina.

Prokulice

Prokulice su u posljednje vrijeme postale sve popularnije, a jedna šolja prokulica sadrži oko tri grama proteina. Osim toga, sadrže mnogo hranjivih tvari kao što su vitamini C i K, vlakna i antioksidansi.

Šparoge

Šparoge su vrsta povrća koja se jede tokom proljeća, a bogata je vitaminom A, folatom i vlaknima. Vitamin A važan je dio cjelokupnog zdravlja očiju, a folat igra ulogu u razvoju fetusa i zdravoj trudnoći. Jedna šolja nasjeckanih šparoga također ima oko tri grama.

Artičoke

Artičoke nisu toliko popularne u svakodnevnoj ishrani, ali svakako bi trebale biti dio vaše ishrane. Bogate su prebiotičkim vlaknima koja potiču rast probiotika odnosno dobrih bakterija u crijevima što je ključno za imunitet i zdravlje mozga. Jedna artičoka srednje veličine ima oko četiri grama proteina.

Kukuruz

Kukuruz se često navodi kao namirnica koja ima mnogo ugljikohidrata, ali on zapravo sadrži proteine i vlakna koja održavaju našu sitost. Jedan klip kuhanog kukuruza sadrži oko šest grama proteina.