Popularne dijete
2

Ova tri načina ishrane mogu ozbiljno narušiti vaše zdravlje, izbjegavajte ih

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
U želji za bržim gubitkom kilograma mnogi ljudi biraju ekstremnije načine ishrane. Međutim, ono što je važnije kod promjene ishrane da se prije toga provjerite kakav utjecaj određeni režimi ishrane mogu imati na vaš organizam.
Ove popularne dijete mogu dugoročno i ozbiljno narušiti vaše zdravlje. Stoga, bilo bi najbolje da ih izbjegavate.

Dijeta koja uključuje sokove i smoothije

Ovaj tip dijete uključuje isključivo konzumaciju napitaka od svježeg voća i povrća. Iako se navodi da ih treba prakticirati samo nekoliko dana, ovaj način ishrane dovodi do manjka energije koju pronalazimo u namirnicama koje sadrže ugljikohidrate, proteine i izvore masti.

Ako se odlučite za ovaj pristup, gubitkom kilograma zapravo ne gubite masne naslage, nego vodu i mišićnu masu. Također, mogli biste postati anemični i kosti bi vam mogle patiti zbog nedostatka kalcija. Ako imate dijabetes, to može biti opasno jer velike količine voćnih napitaka mogu utjecati na razinu šećera u krvi. Moguće je i da osjećate umor i glavobolju.

Paleo dijeta

Pristup paleo dijeti uključuje ishranu kao što jeli naši preci tokom paleolitika. Postoji više verzija ove dijete, ali ona uglavnom isključuje namirnice kao što su grah, krompir, mahunarke i mliječne proizvode. Međutim, kod ove ishrane postoje različita mišljenja jer još uvijek nije potvrđeno da li su ti preci konzumirali mlijeko i žitarice.

Neurovnatežena je i zbog manjka kalcija može vas dovesti do opasnosti od razvoja osteoporoze. Još jedna zabrinutost je što paleo dijete često promoviraju zasićene masti poput maslaca i kokosovog ulja te velike količine crvenog mesa što može dovesti do povećanja holesterola u krvi i bolesti srca.

Konzumiranje sirovog mesa izlaže vas većem riziku od bolesti koje se prenose hranom. Također, prerađeno meso poput salama obično ima visok udio soli, a također se povezuje s rakom crijeva.

Dijete bez šećera

Iako se šećer smatra glavnim krivcem za višak kilograma, on je i dalje neophodan našem organizmu. Ovakve dijete obično zagovaraju izbjegavanje šećera i škrobnih ugljikohidrata, ali postoje i verzije koje zabranjuju i prirodne šećere koje nalazimo u voću i mliječnim proizvodima.

Izbjegavanje škrobnih ugljikohidrata može dovesti do rizika od anemije i zatvora, kao i do umora i nedostatka energije. Izbacivanje mliječnih proizvoda bez njihove zamjene alternativama obogaćenim kalcijem može vaše kosti izložiti riziku od osteoporoze. Osim toga, izbjegavanje voća nije dobra ideja jer su oni odlični izvori vlakana i pomažu pri gubitku kilograma i izbacivanju štetnih tvari iz organizma.