Dodajte ih u jelovnik
96

Ne možete smršaviti? Možda vašoj prehrani nedostaju ove tvari

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Tijelu je potreban raznolik niz vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranjivih tvari, a nedostatak tih tvari može biti uzrok toga što ne možete izgubiti kilograme.

Uloga hranjivih tvari u prehrani ključan je dio mršavljenja koji prečesto zanemarujemo. Nedostatak određenih hranjivih tvari u prehrani mogao biti razlog zašto ne možemo smršavjeti.

Probiotici

Probiotici imaju značajnu ulogu u kontroli težine, a to su korisne bakterije koje potiču zdravlje crijeva balansirajući mikrobiom. Dobre bakterije igraju ključnu ulogu u probavi masnih kiselina i vlakana. Poboljšavaju zdravlje crijeva te utječu na to koliko učinkovito tijelo višak kilograma.

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati su vrijedan nutrijent koji može podržati mršavljenje. Složeni ugljikohidrati, koji se nalaze u hrani poput cjelovitih žitarica te voća i povrća, daju esencijalnu energiju tijelu i mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, potičući osjećaj sitosti. Ugljikohidrati su i bogati vlaknima koja pomažu probavi.

Masti

Masti imaju važnu ulogu u prehrani i mogu pozitivno utjecati na proces mršavljenja ako se konzumiraju umjereno. Zdrave masti, poput onih koje se nalaze u avokadu, orašastim plodovima i maslinovom ulju, bogate su hranjivim tvarima i mogu pomoći da se duže osjećate siti, čime utječu na manji unos kalorija.