Aktivirajte se
42

Koje su najbolje vježbe za skidanje masnih naslaga sa stomaka

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ljekari često upozoravaju osobe koje imaju višak masnih naslaga na području stomaka jer oni imaju veći rizik za razvoj srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Stoga, pored zdrave ishrane, trebali biste uključiti i fizičke aktivnosti.
Tako je liječnica i fizijatrica Laura Cartwright za British Heart Foundation podijelila koje su to najbolje vježbe za gubitak masnih naslaga na stomaku te druge korisne savjete koji vam mogu pomoći u gubitku kilograma.

Ipak, treba napomenuti da je nemoguće smanjiti masne naslage na jednom određenom području jer se i drugi dijelovi tijela aktiviraju pri vježbanju. Tijelo skladišti mast kao trigliceride, koji se mogu koristiti kao gorivo u cijelom tijelu, a ne samo na dijelove tijela koje vježbate.

Cartwright navodi da je uz zdravu ishranu, najbolji način da izgubite masne naslage na stomaku tako što ćete se baviti aerobne vježbe, koje pružaju niz različitih mogućnosti. Na taj način će vam pomoći u stvaranju kalorijskog deficita, što potiče gubitak masnoće.

To uključuje bilo koju aktivnost koja ubrzava otkucaje srca, poput hodanja, plesa, trčanja ili plivanja, a može podrazumijevati i obavljanje kućanskih poslova, vrtlarenje te igranje s djecom.

Također, vježbe snage, pilates i joga mogu vam pomoći da izgubite masne naslage na stomaku. Čak i vježbanje u sjedećem položaju može biti učinkovit način sagorijevanja kalorija i povećanja razine aerobne kondicije ako vam je teško hodati ili stajati.

Prema smjernicama National Health Service, sedmično bismo trebali imati najmanje 150 minuta aktivnosti umjerenog intenziteta. Ako tek počinjete vježbati, počnite polako i postupno povećavajte. Ne morate vježbati visokim intenzitetom da biste sagorjeli kalorije.