Budite kreativni
11

Kako efikasno vježbati bez izlaženja iz kuće

Klix.ba
Želite znati tajnu dobrog treninga? Ona se krije u snalažljivosti. Treniranje je moguće svuda, samo ako kreativno razmišljate.

Iako su nekima sprave u teretani itekako zanimljive, za dobar trening nije vam potrebno ništa osim dobre volje. Bilo da se držite osnova ili biste radije nabavili opremu za vježbanje kući, efikasan trening moguć je i bez napuštanja doma.

Britanski magazion za žene SoFeminine donosi nekoliko korisnih savjeta za sve dame koje žele vježbati, ali ne stižu ili neće da izlaze vani.

Napravite prostor za vježbanje

Najbolja stvar kod kućne teretane je što je sve vaše, ne morate čekati na red i nema oznojenih momaka koji trče na pokretnoj traci tik uz vas. Osim toga, sami možete birati muziku koja vas pokreće ili pjevati koliko vas grlo služi. Također, vaš prostor za vježvanje može biti koliki god želite, a vaš je izbor i koje ćete sprave u njega postaviti pa ako niste preveliki fan trčanja, nabavite sobni bicikl, a ako nemate novca za fitnes opremu uvijek možete nabaviti podlogu za vježbanje i vježbajući na tlu potrošiti mnoštvo kalorija i prije nego što drugi doručkuju.

Uključite bebu u trening

Mnoge majke teško nalaze vremana za sebe kada dobiju bebu, a ponekad i izlazak s djetetom u šetnju može biti iscrpljujuć. Ipak, to ne znači da ne možete pokrenuti svoj novi fitnes režim u udobnosti vlastitog doma i u njega uključiti i svoju bebu. Bebe su savršene težine za efektivnije čučnjeve, vježbe ruku i karlice, a osim toga nećete morati brinuti gdje je vaše dijete i da li je sa njim sve u redu niti će vas ono ometati vrteći se oko vaših nogu.

Sofa surfing

Svi mi ponekad imamo potrebu da sjedemo na kauč i odgledamo cijelu sezonu omiljene serije, ali to što ste na kauču ne znači da se morate izležavati. Postoji mnoštvo vježbi koje možete raditi ispred televizora - od podizanja nogu uvis, vježbi tricepsa podizanjem tijela dok ste iza leđa oslonjeni na kauč pa do trbušnjaka. Sve ove vježbe trajat će kraće od jedne epizode TV serije, a ako osjetite da imate viška energije, onda zašto ne i duže.

Korak po korak

Svoju aerobik rutinu postepeno poboljšavajte postavljanjem novih ciljeva pred sebe. Najjednostavniji način je da počnete sa penjanjem stepenicama jer ta aktivnost utječe na mišiće zadnje lože, butine i stražnjicu. S vremenom podižite tempo od sporog hodanja do trčanja ili preskakanja po dvije stepenice. Ovo je izuzetno korisna vježba za koju vam, u zavisnosti od intenziteta, ne treba više od 15 minuta dnevno.

Čučnjevi i dok telefonirate

Najbolji način da zategnete stražnjicu i spremite se za kupaći kostim je da radite čučnjeve. Stoga dok ste kući i telefonirate, trudite se da to vrijeme provedete praveći što više čučnjeva i provodeći što više vremena u tom položaju.