Krivica i zadovoljstvo
59

Dokazano da je čokolada slađa kad nam je zabranjena

Klix.ba
Postoji nešto u tome da čovjek želi baš ono što mu je zabranjeno. Tako je to i sa čokoladom ili čipsom kada ste na dijeti.

No, sada se čini kako postoji i naučno opravdan razlog zašto su vam poslastice uvijek draže i imaju bolji okus kada su vam zabranjene. Tvrde to istraživači sa Univerziteta u Illinoisu.

Istraživači tvrde da ima nešto u tome da su stvari dosta primamljivije ako su vam zabranjene. Sjetite se samo koliko puta ste čuli rečenicu: "Bože, kako je sve slađe kad ste na dijeti?". Podjelivši ispitanike u nekoliko grupa, utvrdili su da ljudi koji "uživaju" u osjećaju krivice više uživaju i u okusu zabranjenih namirnica.

Krivica je zapravo povezana sa zadovoljstvom, jer često se dešava da kada iskusimo krivicu, osjetimo i zadovoljstvo, tvede naučnici.