Riječ stručnjaka
0

Dobar CV je uslov za pronalazak posla

Sarajevo-x.com
Prema anketi koju su sproveli britanski naučnici najveći broj osoba upropasti šansu za zaposlenje upravo zbog gramatičkih grešaka u pisanju biografije.

Čak 94 procenata osoba koje traže posao u svojim biografijama načine 'ogromne' gramatičke greške, smatraju stručnjaci.

"Najčešća greška koja se neprestano ponavlja jeste stavljanje zareza na pogrešno mjesto, mada neke osobe uopšte ne koriste zarez kada pišu biografiju. No, to i nije tolika greška s obzirom na to da dosta ljudi ne samo da ne zna pravilno urediti svoju biografiju, već se koriste i slengom", kazala je Corinne Mills savjetnica u Udruženju Personal Career Management.

Također, velika pogreška u pisanju biografije jeste korištenje ustaljenih fraza kao što su 'snosim odgovornost ukoliko su kupci nezadovoljni', 'volim pse i rado izlazim sa meni zanimljiviim osobama', a upravu te fraze najčešće su viđane u biografijama Britanaca.

"Mnoge osobe koje su vjerovatno i sposobne za posao na koji apliciraju bivaju odbijene upravo zbog loše napisane biografije. CV nikako ne smije biti pisan šablonski, te loše prezentiran, jer poslodavcu takve biografije nisu zanimljive, još ukoliko je vaša prezentacija prepuna grešaka šanse za zaposlenje su veoma male", zaključila je Mills.