Veliko srce
5

Devetogodišnja djevojčica novac od rođendana potrošila na hranjenje beskućnika u Manchesteru

Klix.ba
Devetogodišnja djevojčica iz Manchestera Molly McGinley potrošila je sav novac koji je dobila tokom rođendana na kupovinu hrane koju je podijelila beskućnicima.

Na ideju je došla kada je vidjela volontere koji svaki dan donose obroke onima koji žive na ulici. Odlučila ih je "kopirati" i pomoći tim ljudima.

Novac nije željela potrošiti na slatkiše, igračke ili igre i zamolila je svoju majku da je odvede u kupovinu namirnica. Molly je posjetila 23-godišnju Margaret Smith koja spava na Piccadillyju. Sanjala je da postane pjevačica, ali je okončala tužno. Bila je vrlo zahvalna na šoljici tople kafe i hrani koju joj je Molly dala.

"Šetala sam ulicom i vidjela sve te ljude koji daju hranu beskućnicima. Pitala sam mamu mogu li i ja to učiniti i odobrila je. Kupili smo tople napitke, supu i hrane te dali Margaret", kazala je Molly.

Ovaj čin je oduševio i raznježio Britance, ali i ljude širom svijeta.

Broj beskućnika u Velikoj Britaniji je u porastu, a prema podacima udruženja Shelter danas ih ima blizu 300.000 širom ove zemlje, što je više za 13.000 samo u ovoj godini. Samo u Manchesteru na ulicama žive 154 osobe.