Muška ovisnost
0

Brzi automobili u krvi

Sarajevo-x.com
Sudeći prema posljednjem istraživanju, muškarci čak ni fizički ne mogu odoljeti brzom i atraktivnom automobilu. Na osnovu vrlo jednostavnih parametara i empirijskih dokaza potvrđeno je da bez obzira na uslove muškarci jednostavno uživaju u dobrom automobilu.

Koliko god se u samom početku činilo banalnim i suvišnim ispitivati da li muškarci vole brze sportske automobile, ne može se poreći da su putem originalnog istraživanja studenti i profesori Concordia univerziteta u Montrealu, u Kanadi došli do zanimljivih rezultata.

Naime, kao ciljnu grupu istraživači su uzeli trideset i devet tipičnih mladih ljudi, i dali im da voze prilično bezličnu Toyotu Camry, a nakon toga zamamni Porsche 911 Cabriolet. Test se sastojao od toga da svi muškarci voze ova dva auta kroz dvije ulice, s tim da je jedna ulica bila prometna i prepuna žena, dok je druga ulica bila potpuno pusta. Nakon svake vožnje, svakom muškarcu je izmjeren nivo testosterona, a rezultati su prilično zanimljivi.

Tako se pokazalo da se nakon vožnje Toyote Camry, bez obzira u kojoj ulici vozili, nivo testosterona kod svih muškaraca uopšte nije promjenio, dok je u slučaju vožnje Porschea bilo potpuno drugačije. U slučaju vožnje Porschea kroz ulicu prepunu žena nivo testosterona kod ispitanika se značajno povećao, ali zanimljivo je da se nivo testosterona povećao u jednakoj mjeri kod svih ispitanika i kada su Porsche vozili kroz praznu ulicu.

Ukratko, zaključak ovog istraživanja je, kako je rekao vođa projekta Gad Saad, da će se vjerovatno svakom muškarcu nivo testosterona značajno povećati čim ga stavite u Porsche ili jednako atraktivan i uzbudljiv automobil, te da to nema apsolutno nikakve veze sa okolinom i eventualnom željom za privlačenjem pažnje. Stvar je u tome da je riječ o jednostavnoj i nesvjesnoj biološkoj reakciji tijela koja se dešava neovisno od vanjskih uslova okoline, a kojom se odašilju seksualni signali i na taj način ističu pojedinca kao "alfa mužjaka".