Svečani početak slavlja
0

Božić stigao u Bijelu kuću, Obama zapalio drvce

Sarajevo-x.com
Foto: AP
(Foto: AP)
Nakon odbrojavanja 5-4-3-2-1 američki predsjednik Barack Obama i njegova porodica uključili su svjetla na Božićnom drvetu južno od Bijele kuće.

Obami se u svečanom činu pridružila supruga Michelle, njena majka Marian Robinson, te kćerke Malia i Sasha.

"Veoma smo ponosni na ovu blagdansku tradiciju. Na snijegu ili suncu, kad je lijepo i kad je teško, ljudi poput vas okupe se s predsjednicima da osvijetle naše nacionalno drvce", kazao je predsjednik SAD-a okupljenima koji su satima ispred Bijele kuće čekali na dolazak porodice Obama.

Govoreći o Božićnoj poruci Obama je kazao: "Nije važno ko smo i odakle smo, bez obzira na bol koji trpimo i poteškoće s kojima se susrećemo, ona nas poziva da volimo jedni druge kao braću i sestre."

Predsjednik se sjetio i svih onih koji su izgubili posao i jedva sastavljaju kraj s krajem. Govorio je i o vojnicima u Afganistanu, Iraku i drugim dalekim mjestima, koji ne mogu doći kući za blagdan, javlja AP.

"Zahvaljujemo se njihovim porodicama koje će obilježiti ovaj Božić uz prazne stolice za stolom", kazao je Obama.

Tradicija paljenja nacionalnog Božićnog drveta datira još od 1923. godine, kada ga je zapalio predsjednik Calvin Coolidge.

Obama je pročitao Božićnu poemu "Twas the Night Before Christmas", a B.B. King, Sarah Bareilles, Maroon 5 i Common zabavljali su goste.