Nježni dodiri
86

Volonterke u humanoj misiji: Heklaju hobotnice za prijevremeno rođene bebe u Tuzli

Piše: A. K.
Grupa volonterki iz Bosne i Hercegovine pokrenula je akciju koja ima za cilj prijevremeno rođenim bebama olakšati njihove prve dane života u inkubatorima.

Izrađujući heklane hobotnice, Tamara Nešić, Slađana Vasiljević i Zineta Mutapčić već su u porodilištu u Tuzli unijele nježne dodire, a cilj im je da ova priča vrijedna hvale zaživi i u ostalim kliničkim centrima u našoj zemlji.

Sagovornice portala Klix.ba kažu da je originalna ideja upotrebe hobotnica kao pomoćnog medicinskog sredstva potekla iz Danske. Naime, tamošnji ljekari su ustanovili da se prilikom stavljanja heklane hobotnice pored bebe u inkubatoru, novorođenče hvata za njene krake koji asociraju na pupčanu vrpcu.

Ovo bebama daje određenu sigurnost, jer imaju osjećaj kao da su još uvijek u majčinoj utrobi. Uočeno je da bebe imaju pravilnije otkucaje srca, bolje disanje, ali i viši nivo kiseonika u krvi. Također, mnogo manje čupaju sonde, tako da medicinsko osoblje ne mora često da ih mijenja, čime se postiže dodatni mir kod djeteta.

Hobotnice čudesnice u porodilištu u Tuzli

Cijela priča u našoj zemlji krenula je od Facebook grupe "Hobotnice čudesnice za bebe BiH" koju je osnovala Slađana Vasiljević iz Banja Luke. Budući da se bavi ručnim radom, Slađana je saznala da u Srbiji i Hrvatskoj postoji grupa žena koje izrađuju hobotnice za prijevremeno rođene bebe te im se i sama pridružila.

Tako je i došla na ideju da osnuje grupu za područje BiH i pokuša s ovim projektom ući u bolnice širom države. U svom naumu već je u određenoj mjeri i uspjela, što potvrđuje činjenica da se hobotnice čudesnice već nalaze u porodilištu u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, kao i da postoji zainteresiranost pripadnica ljepšeg spola za učešće u ovoj humanoj misiji.

Banjalučanka Tamara Nešić grupi se pridružila u oktobru prošle godine, sa željom da donira materijal za izradu hobotnica, a nedugo nakon toga i sama ih je počela heklati, kako bi pomogla mališanima koji su rođeni prije vremena.

"Budući da nikada u životu nisam heklala te sam smatrala za sebe da imam dvije lijeve ruke, odlučila sam da se ipak na neki način uključim u ovu akciju. Bila sam na jednom sastanku s nekoliko žena i tu je Slađana pokazivala tehniku heklanja. Kada sam došla kući, odlučila sam da i ja probam. Uz pomoć pisanog uputstva koje postoji u grupi i uz pomoć video zapisa sa YouTubea, malo po malo, savladala sam tehniku. Danas se trudim da pomognem svim ženama koje žele da heklaju i ohrabrujem ih na sve moguće načine", kaže nam Tamara.

U začetku ove akcije svega nekoliko volonterki je heklalo hobotnice, a mnogo više ih je imalo želju da pomogne doniranjem materijala.

"U BiH smo u jednom trenutku heklale samo Tamara i ja, a pomagala nam je Milica koja živi u Njemačkoj. Ubrzo nam se pridružila i Tatjana koja živi u Francuskoj. Tada smo izrađivale hobotnice za Srbiju, jer je UKC u Banjoj Luci zahtijevao da osnujemo udruženje kako bismo im donirale hobotnice, ali mi tada nismo bile u mogućnosti. Napominjem da mi ovo sve radimo u slobodno vrijeme, a sve imamo neki posao i djecu", kaže Slađana za Klix.ba.

Zineta Mutapčić iz Srebrenika u 2018. godini na svijet je donijela blizance koji su rođeni dva mjeseca prije termina. Dječak i djevojčica su boravili u inkubatoru, a majka im je željela dati nešto svoje kako ne bi bili usamljeni.

"Tada sam se sjetila da sam negdje pročitala o hobotnicama i počela sam da istražujem. Prvo sam se čula sa ženama iz Hrvatske i Srbije, a one su me uputile na Slađanu i Tamaru te je tako počela naša komunikacija. U međuvremenu, nakon smrti jedne od beba i spajanja u bolnici s drugom, razgovarala sam s doktoricama o mojoj želji da s ovim ženama doniramo hobotnice kako bismo na neki način pomogle bebama. S obzirom da su doktorice već ranije na seminarima čule za ovaj metod, prihvatile su prijedlog i onda je počela čitava priča oko toga", kaže nam Zineta.

Organizacija u Facebook grupi je odmah počela te su hobotnice izrađene i donirane tuzlanskom UKC-u 15. augusta ove godine. S obzirom da je tada bilo potrebno 30 komada hobotnica, Tamarine i Slađanine "drugarice po heklici" iz Srbije su pružile svoju podršku.

Kako se izrađuju hobotnice?

Tamara nam priča i da se hobotnica izrađuje od 100 posto pamučnog konca, puni se silikoniziranim poliesterskim i antialergijskim punjenjem.

"Veoma je bitno da se hekla dosta čvrsto, da se ne bi javljale rupice, jer bi bebe mogle zaglaviti svoje prstiće. Glava hobotnice bi trebala biti obima od 15 do 17 centimetara, dužine od sedam do devet centimetara, a kraci, kada se maksimalno rastegnu, ne smiju biti duži od 22 centimetra. Naglašavam da je ovo sve veoma bitno zbog sigurnosti beba, a sve hobotnice se mjere po nekoliko puta prije nego što se dostave bolnicama. Hobotnice se peru na temperaturi od 60 stepeni Celzija, bez deterdženta i suše se u mašinama za sušenje. Nakon toga se u plastičnim vrećicama dostavljaju u bolnice gdje se sterilišu prije upotrebe. Heklanje se može u početku činiti dosta zahtjevno, čak i onima koji već heklaju, ali se veoma brzo ruka navikne i ide veoma lako. Ko ima volju i želju da radi, neće mu biti teško savladati", pojašnjava Tamara.

Facebook grupa "Hobotnice čudesnice za bebe BiH" okuplja volonterke kojima je cilj da doprinesu u borbi za život malenih beba. Sve ih odlikuje dobra volja i humanost.

Nekoliko aktivistica komunicira sa svim zainteresovanim članovima, radi na kupovini materijala, prikuplja donacije u novcu i materijalu, a na kraju šalju materijal onima koje heklaju.

"Za sada će djelovanje grupe ostati kao takvo, a nije isključeno da osnujemo i udruženje ukoliko budemo naišle na žene koje su u mogućnosti stopostotno se angažovati samo za ovakvu vrstu rada. Zahvaljujući aktivisticama širom BiH, sada smo svi na vezi i u komunikaciji kako da uđemo i u ostale bolnice. Smatramo da se treba slijediti praksa Tuzle te Mostara u kojem su hobotnice donirale žene iz Hrvatske, kao i praksa gradova iz regije", navodi Zineta.

Naše vrijedne sagovorice također pozivaju i sve zainteresirane da im se prodruže u ovom projektu.

"Radimo na tome da imamo stalan broj volonterki koje će aktivno heklati, kako bi se hobotnice mogle isporučivati na vrijeme i u dovoljnim količinama. Radimo i na edukaciji onih koje žele da nauče heklati, a također želimo animirati žene na volontiranje, s obzirom da u BiH to nije na nivou kao u ostalim zemljama regije i Evrope. Jer, iako je novac svima potreban, radost i sreća koju čovjek osjeti učestvujući u ovakvom projektu je nemjerljiva. Ujedno bismo iskoristile priliku da i ovim putem pozovemo sve one koji žele, prije svega heklati, jer svaka ruka nam je dobrodošla i potrebna", poručuju.

Svi zainteresirani, bilo da žele heklati, ili donirati materijal za izradu hobotnica, dodatne informacije mogu dobiti putem Facebook grupe "Hobotnice čudesnice za bebe BiH".