Uobičajena praksa
60

Snimak beba koje bez nadzora spavaju na ulici u Norveškoj izazvao pažnju na društvenim mrežama

N. O.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Snimak s TikToka privukao je znatnu pažnju korisnika društvenih mreža i mnoge šokirao, a prikazuje bebe u kolicima ostavljene na hladnoći u Norveškoj.

Praksa ostavljanja beba napolju u kolicima bez nadzora je normalna u skandinavskim zemljama, a smatraju da pomaže imunološkom sistemu djece.

Snimak koji je ubrzo postao viralan na TikToku prikazuje tiktokera Ollyja Bowmana koji šeta ulicom i govori: "Još jedan dan u Norveškoj, još jedna grupa beba ostavljena sama na hladnoći".

"Pogledajte koliko ih ima", kazao je te pokazao kolica parkirana na trotoaru.

"Pomaže im pri disanju i čini ih nezavisnijima. Zapravo je to razlog zašto toliko ljudi u Norveškoj napušta svoje domove ranije nego u drugim zemljama", ispričao je.

@mrmelk_ True story #viking #ting ♬ original sound - Olly Bowman

Međutim, mnogi korisnici društvenih mreža bili su zbunjeni spomenutom praksom. Neki su bili u šoku zbog saznanja, a drugi nisu mogli vjerovati da je društvo u Norveškoj takvo da roditelji nemaju strah od kidnapovanja djece.

Finska studija iz 2008. godine, objavljena u Međunarodnom žurnalu cirkumpolarnog zdravlja, pokazala je da djeca "duže drijemaju na otvorenom" u odnosu na one u zatvorenom.

"Iskustva roditelja su uglavnom bila pozitivna i većina roditelja se nije suočila s potencijalno opasnim situacijama", napisali su autori, dodajući da postoji rizik od hipotermije po posebno hladnom vremenu, što znači da je važno osigurati da su djeca prikladno odjevena.

@mrmelk_ Replying to @soriasisse ♬ original sound - Olly Bowman

Nakon što je video postao viralan, Bowman je izašao na ulice da pita roditelje u Oslu zašto misle da je to tako uobičajena navika.

Jedna osoba je rekla da se to definitivno dešava, ali da "zavisi gdje se nalazite". Druga je rekla da su poznavali ljude koji su to uradili, ali ona nije praktikovala.

Neki su rekli da ne praktikuju zbog straha od krađe kolica, a većina je smatrala da je to veoma uobičajeno.