Sve što trebate znati
9

Koliko su bolne grudi siguran pokazatelj trudnoće

Dž. P.
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Većina žena koja pokušava ostati u drugom stanju bolne grudi smatra navjerodostojnijim znakom trudnoće.

No, važno je znati da se bolne grudi mogu pojaviti iz različitih razloga. Nekad su razlog hormoni, a tokom menstruacije bolne grudi su sasvim normalna pojava, piše Healthline.com.

Bol se može javiti u samo jednoj ili u obje dojke. Može se proširiti na cijele grudi ili boliti samo na određenom mjestu. Također, bol može biti konstantna I trenutačna.

Tokom prvih sedmica trudnoće, bol u grudima nije toliko jaka. Vaše grudi su uglavnom natečene i vrlo osjetljive na dodir. Vježbanje i seks mogu postati vrlo neugodni. Stručnjaci savjetuju da nosite sportski grudnjak. Također, ne preporučuje se spavanje na stomaku.

Kod mnogih žena bradavice su posebno osjetljive u ranoj trudnoći, ali to prođe u roku od nekoliko sedmica. Kako prvo tromjesečje prolazi, primijetit ćete punoću i težinu u grudima. Neke žene također osjećaju trnce u bradavicama i areolama tokom prvog tromjesečja.

Oštra bol u dojkama koja se može osjetiti kao ubod nožem u određeno područje nije uobičajena tokom trudnoće. Iako se može dogoditi, ovakva bol je rijetka pojava.

Bol u dojkama je često prvi simptom trudnoće koji se javlja već sedmicu do dvije nakon začeća pa i treću i četvrtu sedmicu trudnoće. Taj osjećaj bolova dostiže vrhunac u prvom tromjesečju, jer vaše tijelo preplavljuju hormoni.

Bol nije jedini simptom povezan s grudima koji možete očekivati tokom trudnoće. Tokom drugog tromjesečja (13 do 26 sedmica), možete primijetiti da vam areole postaju tamnije. I oni će nastaviti tamniti tokom drugog i trećeg tromjesečja.

Tokom drugog i trećeg tromjesečja također se može pojaviti iscjedak, ali neka vas to ne brine. To je tekućina za jačanje imuniteta koju će beba piti u danima nakon poroda, prije nego što mlijeko krene. Iscjedak iz bradavica može se razlikovati u boji: od bijele do žute, zelene ili smeđe boje. Tokom trudnoće može se pojaviti i krvavi iscjedak.