Od prve do 40.
5

Kako izgleda razvoj bebe u majčinom stomaku po sedmicama

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Trudni ste i sigurno vas zanima kako se vaša beba razvija u stomaku. Kompletna trudnoća ima čak 40 sedmica, a one su podijeljene na tri tromjesečja.

Trudnoća zapravo počinje prvog dana vaše posljednje mjesečnice. Taj period se naziva gestacijskom dobi. Vaš ljekar će vas pitati koji je to dan bio i pomoću njega će shvatiti koliko ste dugo već trudni.

U vrijeme oplodnje dovršena je genetska obrade vaše bebe uključujući i djetetov spol. Spol vaše bebe ovisi o tome koja sperma je oplodila jajašce u toku začeća. Žene imaju genetsku kombinaciju XX, a muškarci XY. Vi kao majka dajete X, dok su muškarci ti koji određuju spol djeteta, jer mogu dati X ili Y. Ako je jajašce oplođeno s oba XX, vaša beba će biti djevojčica, a ako je kombinacija XY, onda ćete dobiti dječaka.

Nakon što uradite test na trudnoću obavijestite svog ljekara i zakažite svoj prvi pregled. Vaša beba će se tokom trudnoće mijenjati, a to vrijeme je podijeljeno na tri faze.

Prvo tromjesečje

U prvoj sedmici vaše jajašce se sprema za ovulaciju. U toku ovog perioda izbjegavajte cigarete i alkohol, nepotrebne lijekove i obratite pažnju na prehranu. U dogovoru s ljekarom počnite uzimati folnu kiselinu. U drugoj sedmici je vrijeme ovulacije. Dok je u trećoj sedmici došlo do začeća. Vaša buduća beba sada se zove blastocit. U četvrtoj sedmici trudnoće počinje zadivljujući razvoj vaše bebe. Od ove sedmice pa u narednih deset sedmica svi bebini organi će se razviti. Vaša beba je veličine jednog milimetra.

U petoj sedmici trudnoće vaša beba je duboko u maternici. Sada je vaša beba veličine susama. Kod vas će se osim izostanka mjesečnice pojaviti i prve nelagode koje nosi trudnoća, a to su umor, promjene u osjećajima mirisa i okusa, često mokrenje i napetost u grudima.

U šestoj sedmici trudnoće vidljivi su začeci kičme i glava postaje vidljiva. Mogu se raspoznati ruke i noge te oči. Osim toga, razvijaju se nos, usta i uši. Malo srce već je počelo kucati. Razvijaju se crijeva te se formira hipofiza i ostatak mozga, mišića i kostiju. Vaša beba je sada duga oko šest milimetara.

U sedmoj sedmici trudnoće bebi se razvijaju šake i stopala te sada počinje ličiti na ljudsko biće. Beba je sada veličine 10 milimetara, što je otprilike veličina borovnice. Ova sedmica kod mame će izazvati jutarnje mučnine i povraćanje. Osim toga češće ćete mokriti.

U osmoj sedmici vaša beba raste, sada je veličine graha, duga oko 22 milimetra i teška oko 3 grama. Konstantno se okreće i vrpolji po stomaku, ali vi to ne možete osjetiti. Kod mama će hormoni uzrokovati povećanje grudi, a mučnina i povraćanje vam mogu oduzeti dosta energije.

U devetoj sedmici trudnoće vaša beba će biti duga oko 30 milimetara. Sve više liči na ljudsko biće, a osnovni dijelovi tijela su joj formirani. Vanjski spolni organi se naziru. Oči su u potpunosti formirane, ali beba stalno žmiri. Vi u ovom trenutku ne izgledate kao trudnica, ali stomačić je počeo rasti.

U desetoj sedmici vaša beba ima skoro sve organe i to je posljednja sedmica u kojoj vašu bebu zovu embrion, već od sljedeće sedmice beba postaje fetus. U 11. sedmici beba je duga od 45 do 60 milimetara. Teška je oko osam grama. Mozak, jetra, pluća, bubrezi i crijeva već su formirani i počinju funkcionirati.

U 12. sedmici beba počinje da skuplja i širi šake, savija nožne prstiće. Kosa i nokti kod bebe nastavljaju rasti. U 13. sedmici tijelo bebe postaje srazmjerno veliko u odnosu na glavu. Nastavlja se oblikovanje lica. Beba sada pomjera ruke i prstiće. Čak se i smije.

Drugo tromjesečje

Ovaj period je najbolji period za trudnice. Do sada su jutarnje mučnine prestale, a vi ćete početi osjećati i kako se beba kreće. Tokom ovog tromjesečja mnogi ljudi saznaju spol djeteta.

U periodu od 14. do 16. sedmice možete čuti otkucaje srca vaše bebe. Prsti na rukama i nogama sada su u potpunosti formirani. Formiraju se i kapci, obrve, trepavice, kosa i nokti. Nervni sistem počinje funkcionirati. Reproduktivni organi su sada u potpunosti razvijeni, a ljekar može vidjeti nosite li dječaka ili djevojčicu. Beba je sada duga oko 12 centimetra i teška od 80 do 120 grama.

U periodu od 17. do 20. sedmice osjećate kako se vaše dijete pomjera. Beba razvija mišiće i vježba ih. Kosa je fino počela rasti na bebinoj glavi. Bebina koža prekrivena je bjelkastim premazom. Ova sirasta supstanca štiti kožu vašeg djeteta od dugog izlaganja amnionskoj tekućini. U ovom periodu vaša je beba teška od 250 do 300 grama, a dugačka je oko 25 centimetara. Mame u ovom periodu počinju dobijati na kilaži. Pola kilograma po sedmici.

Od 21. do 24. sedmice boja kože vaše bebe je crvenkasta, naborana je, a vidljive su i vene. U ovoj fazi oči se otvaraju. Beba u ovom periodu reagira na zvukove. Duga je 30 centimetara i ima oko 540 grama. Izgleda mršavo, ali uskoro će početi napredovati.

Od 25. do 27. sedmice bebin sluh potpuno je razvijen. Beba često mijenja položaj i reagira na podražaje, uključujući zvuk, bol i svjetlost. Amnionska tekućina počinje se smanjivati. Ako se rodi prijevremeno, nakon sedmog mjeseca, vaše dijete će vjerovatno preživjeti. Beba je dugačka oko 37 centimetara.

Treće tromjesečje

Ovo je završni dio vaše trudnoće. Od ovog trenutka možete početi odbrojavanje. U periodu od 29. do 32. sedmice vaša beba će rasti. Primijetit ćete kako beba više udara u stomak. Bebin mozak se u ovom trenutku brzo razvija i ona može vidjeti i čuti. Većina unutarnjih sistema je dobro razvijena, ali pluća su joj još uvijek nezrela.

Beba je sada teška oko 1.600 grama i dugačka oko 41 centimetar. Ruke i noge su joj bucmaste, a koža joj je glatka i meka. Mame u ovom periodu moraju voditi računa o svojoj prehrani i kilaži.

U periodu od 33. do 36. sedmice vaše dijete nastavlja da raste i sazrijeva. U ovom periodu pluća su gotovo potpuno razvijena. Beba može treptati, zatvarati oči, okretati glavu i reagirati na zvukove, svjetlost i dodir. Beba je dugačka 44 centimetra i teška 2.500 grama. Mame će se susresti s problemima žgaravice.

Period od 37. do 40. sedmice je period kada se svakog trenutka možete poroditi. Bebe u ovom periodu nađu idealan položaj za rođenje. U ovom periodu bebe su teške oko 3.400 grama, a dugačke oko 50 centimetra. Vaša beba spremna je upoznati svijet.