Budite oprezni
40

Bolničarka upozorila roditelje na jednu neuobičajenu stvar koja može izazvati gušenje kod djece

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Bolničarka Nikki Jurcutz upozorava roditelje da djeci mlađoj od četiri godine ne daju kockice leda jer predstavljati opasnost od gušenja.

Naime, ona je na svojoj edukativnoj stranici za roditelje pod nazivom "Tiny Hearts Education" rekla da mnogi roditelji zapravo nisu svjesni opasnosti koje mogu prouzrokovati kockice leda jer misle da će se same otopiti.

Ona je rekla da bi roditelji trebali razmisliti o tome koliko će vremena trebati da se kocka leda otopi u ustima njihovog djeteta. Budući da je i sama majka dvoje djece, objasnila je da će dijete i dalje biti lišeno kisika čak deset minuta ako mu se komadić leda zaglavi u dišnom putu.

"Kockice leda imaju karakteristike koje predstavljaju visok rizik od gušenja. Sklizak je, može biti okruglog oblika i može zapeti u grlu. Toliko bi dugo dijete moglo ostati bez kisika ako bismo samo čekali da se otopi", navela je.

Rekla je da dijete može izgubiti svijest ako mu se kockica leda zaglavi u grlu samo na jednu minutu. Nakon tri minute bez kisika dolazi do oštećenja neurona u njihovom mozgu, dok nakon četiri minute rizikuju trajno oštećenje mozga, a oko 20 minuta je vrijeme kada vaše dijete može doživjeti komu.

U slučaju da se dijete guši i ne iskašljava led, odmah nazovite hitnu pomoć i počnite s udarcima na leđima kako bi ga uklonili spasili. Dojenčad postavite u položaj s glavom prema dolje u svom krilu, a djecu između jedne i osam godina u sjedeći ili stojeći položaj.