Istraživanje
0

Bebe razlikuju dobro od lošeg već sa 15 mjeseci

Sarajevo-x.com
Mogućnost spoznaje o tome šta je dobro, a šta loše se često smatra jednom od osobina koja odvaja čovjeka od životinje.

Novo istraživanje je pokazalo da čak i bebe uočavaju razliku između dobrog i lošeg. Također, dojenčad koja mogu razumjeti ono što je pravedno i što nije pravedno više vole dijeliti ono što imaju sa drugima.

Istraživanje je provedeno na bebama koje su prilikom raspodjele hrane bile u mogućnosti da razlikuju pravedno od nepravednog.

Jessica Sommerville, vanredna profesorica psihologije na Univerzitetu u Washingtonu kaže da je istraživanje pokazalo da bebe ranije usvajaju norme pravednosti i altruizma, nego što se to ranije mislilo.

"Kod djece koja su bila više osjetljiva na način raspodjele hrane postoji i veća šansa da će radije pristati na dijeljenje svojih omiljenih igračaka", kaže Sommerville.

Bebama od 15 mjeseci su prikazana dva video snimka na kojima dvoje ljudi dijele prvo krekere, tako što prvo dobiju jednake dijelove, pa onda jedno od njih dobije više. Sličan video im je prikazan i po drugi put, samo što je tad bila riječ o mlijeku.

Naučnici su pratili bebe da li će obratiti pažnju na raspodjelu hrane, odnosno koliko je svaka od njih obratila pažnju na nešto što je fer i nije fer, te koliko su bile iznenađene, piše časopis PLoS ONE.

Uočili su da su bebe više vremena provele gledajući onaj snimak u kojem hrana nije bila pravedno raspodjeljena.

U sljedećem eksperimentu naučnici su snimali bebe te gledali kako će one reagovati kada im stranac zatraži igračke. One bebe koje su bile osjetljive na raspodjelu hrane pristajale su na to da podijele svoje igračke.