lifestyle
85

Azra Akšamija, profesorica na prestižnom MIT-u: Kultura je moćno sredstvo u rukama ekstremista

Klix.ba
Azra Akšamija
Azra Akšamija
Profesorica umjetnosti i arhitekture na poznatom američkom univerzitetu Massachussetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu, Azra Akšamija iz Sarajeva zajedno sa porodicom pobjegla je 1992. godine.

Danas kroz multidisciplinarnu praksu u umjetnosti i arhitekturi ona fokusira svoju umjetničku ideju na islamu na Zapadu i to putem prostornog posredovanja politike identiteta i kulturnih transfera kroz umjetnost i arhitekturu. Njeni radovi poput "nosive džamije" zamagljuju granice između identiteta. U praksi njen rad fokusira se na ulogama kulturnog i vjerskog identiteta u sukobima, posebno u novijoj historiji jugoslavenskog rata i njegovih posljedica.

Akšamija koja radi na odsjeku za arhitekturu pričala je o svom životu, radu i perspektivama na raskrižju kulture, religije i politike. Ona je kazala kako posebnu inspiraciju za svoja umjetnička djela nalazi u Bosni i Hercegovini.

"Dolazim iz Sarajeva, iz Bosne, iz grada koje je historijski poznat kao evropski Jeruzalem. Odrasla sam u okruženju gdje je bilo mnogo različitih kultura i religija koje su zajedno koegzistirale stoljećima"; kazala je Akšamija.

Dodaje da je rat instrumentalizovao kulturnu i vjersku raznolikost u političke svrhe i da je to imalo utjecaj na njen umjetnički rad i individualni put.

"Iskustvo života migranta omogućilo mi je da se u različitim mjestima osjećam kao kod kuće, a te nove kulture oblikovale su me u pozitivnom smislu. Na drugoj strani, činjenica je da su muslimani izloženi određenim pogrešnim percepcijama u Evropi i SAD-u pa su zbog toga često prinuđena pravdati svoj identitet ili braniti svoju kulturu", rekla je ona.

Ona kaže da kultura i umjetnost idu ruku pod ruku sa politikom i da je to naučila baš u BiH gdje je prvi put i vidjela snagu kulture.

"Ako je kultura toliko moćna u rukama nacionalističkih ekstremista koji su htjeli pretvoriti bosansko multietničko društvo u etnički homogenih, odvojene i međusobno neprijateljske nacionalističke enklave, onda možemo raditi s kulturom i obrnute stvari koje će spriječiti ovakva dešavanja. To je ono što je pokušavam učiniti mojim radovima", rekla je Akšamija.