Značajna sredstva
68

Donosimo listu institucija kojima je Vijeće ministara dalo tri miliona KM za kulturu, nisu svi zadovoljni

F. H.
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je raspodijelilo sredstva po konkursu kojeg je raspisalo Ministarstvo civilnih poslova, a u sklopu rasporeda sredstava iz tekućeg granta "Sufinansiranje projekata kulture u Bosni i Hercegovini“ .

Raspoređena su sredstva u iznosu od tri miliona i 97 hiljada KM i to na 252 projekta, a konkurs je raspisan 23. augusta ove godine.

Raspon dodijeljenih sredstava je od pet do više od stotinu hiljada KM. U nastavku su izdvojene institucije koje su dobile najviše novca, a punu listu možete pogledati u galeriji.

Najviše novca je dobio Zemaljski muzej BiH za obnovu infrastrukturnih kapaciteta i razvoj novih programa ZMBiH za 2023. godinu i to 180.000 KM.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je za očuvanje kulturnog i intelektualnog naslijeđa BiH (Podrška redovnom radu programskim aktivnosti manifestacijama i infrastrukturnim radovima) dobila 130.000 KM.

Historijski muzej BiH je dobio 60.000 KM za Zbirka po zbirka Vol. 2, Zbirka 2, a Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH je za razvijanje različitih tipova muzejske publike dobio 50.000 KM.

Udruženje građana "Ostanak i ekonomski razvoj" Grapska Gornja je za zgradnju višenamjenskog objekta, ljetne pozornice dobila 50.000 KM

Sveučilište u Mostaru je za Etnomuzikološki HUB dobilo 32.000 KM.

Islamska zajednica u BIH, Media centar, je za Dokumentarno-obrazovni serijal BIR TV "Nacionalno blago" dobila 40.000 KM, a Narodno pozorište RS-a za obnovu audio-video tehnike 36.000 KM.

Za završetak obnove stare Srpske pravoslavne crkve u Mostaru je izdvojeno 40.000 KM, a za završetak restauracije i sanacije porte Saborne crkve u Sarajevu je izdvojeno 70.000 KM. Za restauraciju i konzervaciju zvonika Stare pravoslavne i postojećeg zida na južnoj strani, konzervacija i zaštita krova crkve i zvonika, konzervacija i zaštita krova Muzeja i restauracija potpornog zida na sjevernoj strani sa popločanjem je izdvojeno 62.000 KM.

Hrvatsko narodno kazalište Mostar je za realizacija programa rada dobilo je 75.000 KM. Sarajevska filharmonija je za koncerte i aktivnosti povodom obilježavanja stote godišnjice dobilo 60.000 KM.

Udruženje arhivskih radnika RS, Banja Luka je za projekat Sedamdeset godina organizovane arhivske djelatnosti u RS (1953-2023): izložbena i izdavačka djelatnost dobilo 40.000 KM.

Ovakva raspodjela sredstava se nije dopala svima, pa su se reakcijom oglasili iz Fondacije Mak Dizdar.

"Na jedinom konkursu za podršku projektima kulture u Bosni i Hercegovini na državnom nivou, konkurencija je i ove godine bila izuzetno jaka, tako da Fondaciji Mak Dizdar za projekt razvoja Makove hiže nije dodijeljena niti jedna konvertibilna marka", napisali su iz Fondacije.