Korisnice zabrinute
3

Aplikacije za praćenje ciklusa privatne podatke o seksualnom zdravlju šalju Facebooku

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Novi izvještaj londonske advokatske grupe Privacy International otkriva kako pojedine aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa privatne podatke o seksualnom zdravlju i aktivnostima korisnica dijele s trećim stranama, uključujući i Facebook.

Prema pisanju Buzzfeeda, aplikacije kao što su Maya, koja bilježi pet miliona skidanja na Google Playu, te MIA Fem s dva miliona korisnika, šalju Facebooku osjetljive informacije putem softvera Develompment Kit (SDK).

SDK navodno pomaže društvenim mrežama prilikom ugradnje određenih značajki te prikupljanja korisničkih podataka kako bi, naprimjer, Facebook mogao prikazivati oglase određenim ciljnim grupama.

Aplikacija Maya, prema izvještaju, dijeli s Facebookom određene podatke prije nego se korisnici uopće slože s politkom privatnosti ove aplikacije. Također dijeli podatke koje korisnici unose u svojim promjenama raspoloženja, a koje oglašivače često zanimaju jer im pomažu strateški ciljati oglase. Ponekad ovi podaci donose veće prodaje, a žene koje su trudne ili žele zatrudnjeti vjerovatno će promijeniti svoje trgovačke navike, navodi Buzzfeed.

Matična kompanija ove aplikacije Plackal Tech kazala je da im SDK Facebook softverski paket pomaže da ostvare prihode prikazujući oglase s kojih se njihovi korisnici mogu odjaviti pretplatom na Mayinu premiju.

"Svi podaci kojima pristupi Maya također su važni za pravilno funkcionisanje proizvoda. Predviđanje informacija koje se odnose na menstrualni ciklus složeno je i ovisi o hiljadama varijabli. Podaci o lokaciji pomažu nam da predviđamo regionalne varijacije u dužinama ciklusa i na taj način pomažemo u poboljšanju tačnosti našeg predviđanja tokom vremena", kazali su iz Plackal Tech.

Aplikacija MIA Fem korisnicima postavlja pitanja o njihovim dnevnim navikama te im potom predlaže članke koji su povezani s tim navikama.

Odgovor Facebooka u vezi s izvještajem Privacy International bio je kako je stupio u kontakt s aplikacijama koje su navedene u izvještaju kako bi razgovarali o mogućim kršenjima njihovih uslova o privatnosti.

"Imamo sisteme za otkrivanje i brisanje određenih vrsta podataka kao što su brojevi socijalnog osiguranja, lozinke i drugi lični podaci, poput e-pošte ili telefonskog broja. Počeli smo istraživanjem načina kako poboljšati naš sistem i proizvode kako bismo otkrili i filtrirali više vrsta potencijalno osjetljivih podataka", kazali su iz Facebooka.