Ovo je nacionalno Njemacko jelo. Po Wikipedia, kaze da potice otprilike iz 18. vijeka iz Turske, iz Ankare i Burse tog dijela. Nezna se tacno kad su ga 'preokrenuli' posto se do tad ko i svi Mediteranski kebabi pekao horizontalno, i onda ga je neko okrenuo vertikalno da se vrti i pece, i onda su ga poceli sjeci vjerovatno s tog vertikalnog raznja. Original doner je s janjetinom, i ima ga u raznim varijacijama i zacinima u Turskoj, dok su kazu u Njemackoj Turski imigranti to adaptirali Njemackim ukusima i prehrambenim obicajima, i vise se koristi teletina i piletina u onoj nama svima poznatoj doner lepinji i s povrcem i sosom. Kazu da se u Njemackoj godisnje proda od donera oko 2.5 milijarde Eura. Zato ja samo trosim Doner kad sam u Njemackoj il Austriji. A nisam ga pojeo ima par godina, i volio bi evo bas sad 1 il 2 ona 'Njemacka' za veceru, i jedan onaj gazirani sok iz konzerve iz Aldi, ako ga jos ima, sto ide pola kola pola fanta il orange soda, po ukusu. I 1 lahmacun izmedju donera.
Prikaži sve komentare (101)