prijatelj koji je hirurg kaze da se radi vjerskih razloga uradi i jako malo obdukcija (koje su bitne za napredak medicine) a o doniranju organa da i ne govorim a sto se tice ovog uspjeha - svaka cast
Nije zbog vjerskih razloga... glavni razlog što se ne vrše obdukcije je taj što rodbina mora platiti obdukciju 300 KM ... i pored svih troškova - kome bude do toga? A također ne postoji ni navedeni zakon koji spominje @hamo.
hamo, ja sam ateista i kako su meni rekli ja sam ovdje napisao, ipak u vezi s tim sto ti kazes google kaze ovo Odgovorio šejh Bin Baz, rahmetulahi alejhi: Ako se radi o tijelu nevinih ljudi (sa strane zakona), bilo da se radi o muslimanu ili nevjerniku, ili čovjeku ili ženi, njihova tijela nije dozvoljeno koristiti u te svrhe, zbog toga što bi to spadalo u vrijeđanje njihovog dostojanstva i skrnavljenje njihove časti. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: "Lomljenje kostiju mrtvog čovjeka jeste kao lomljenje kostiju živom." (Bilježe Imam Ahmed, Ebu Davud i Ibn Madže) Ali ako se radi o tijelu kriminalaca, murteda (otpadnika od vjere), ratnih zločinaca, neprijateljskih vojnika i sličnih, u tom slučaju dozvoljeno je vršiti obdukciju radi opšte koristi društva (učenja medicine u ovom slučaju). A meni je svejedno, radite kako hocete.
Prikaži sve komentare (41)