BiH
671

Bh. doktori zajedničkim snagama uspješno završili eksplantaciju organa donora iz Zenice

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Kantonalnoj bolnici u Zenici u toku protekle noći ljekari su izvršili eksplantaciju organa donora iz Zenice, a organi su proslijeđeni na Univerzitet kliničkog centra u Tuzli, gdje će biti poboljšan kvalitet života drugih pacijenata.

U toku noći sa 15. na 16. februar ljekari Kantonalne bolnice Zenica izveli su eksplantaciju uz saglasnost porodice i 41-godišnje pacijentice koja je preminula u Kantonalnoj bolnici Zenica. Mlada pacijentica je primljena sa kliničkim znacima moždanog krvarenja, a terapijske mjere nisu bile od općeg dobra te se u jutarnjim satima 15. februara posumnjalo na dijagnozu moždane smrti koja je i potvrđena. Organi anonimne pacijentice bit će spas za druge pacijente koji će dobiti dva bubrega, dvije rožnjače i jetru. Pomoć pri eksplantaciji organa pružili su i ljekari UKC Tuzla.

Vršilac dužnosti direktora Kantonalne bolnice Zenica Harun Šestić je kazao kako je ovo još jedan korak u poboljšanju rada Kantonalne bolnice Zenica, ali i života pacijenata.

Zahvale pripadaju svim članovima eksplantacionog procesa

"Ovo je četvrta eksplantaciona procedura koja je urađena u Kantonalnoj bolnici Zenica uz zalaganje svih timova koji su radili taj posao. Ovdje smo prvi put imali susret sa ljekarima iz Berlina, Tuzle i Sarajeva, a sada smo imali susret sa ljekarima iz Tuzle. Ovo je jedna procedura koja je krenula i koja će ići sve bolje i bolje. Mi smo pokrenuli i priznavanje same procedure od Federalnog i Kantonalnog ministarstva zdravstva, gdje trebaju napraviti sve one stvari koje su potrebne za dalje funkcionisanje uz nabavku opreme koju bismo mi onda na kraju sami mogli upotrebljavati bez posuđivanja od drugih", izjavio je Šestić.

On je još dodao da je donorstvo u BiH zaživjelo te da je fino da se smrt ne gleda kao nešto što će odnijeti sve sa sobom, nego će pružiti život nekome drugom i pomoći mu da se vrati normalnom životu.

U timu koji je vršio eksplantaciju bila je i anesteziologinja Nermina Rizvanović koja je iskazala veliku zahvalnost porodici pacijenta koji su se u teškom trenutku odlučili za doniranje organa.

"Veliko hvala porodicama koje su u jednom teškom trenutku suočavane sa gubitkom drage osobe, a u isto vrijeme imaju snagu i sposobnost da odluče. Velika je to odluka darovati organ, jer darovati organ znači i darovati život. Hvala porodicama svih naših donora i svim kolegama. Eksplantacija je multidisciplinarni pristup, to je u našoj bolnici prvenstveno aktivnost kolega sa neurologije neurohirurgije, mikrobiologije, nuklearne medicine, anesteziologije i hirurgije, a ne smijemo zaboraviti i druge medicinske tehničare", izjavila je Rizvanović.

Doc. prim. dr. sc. Harun Hodžić je kazao kako je ovo još jedan dokaz da Kantonalna bolnica Zenica ima izvanredne ljekare, stručnjake i medicinsko osoblje, te zaslužuju biti na vrhu pružanja zdravstvenih usluga u našoj zemlji. Hodžić se zahvalio svima koji su pomogli da eksplantacija protekne u najboljem redu, a pozvao je i sve političare da razmisle i daju svoj doprinos da se iznađu sredstva za program transplantologije.

Uspješne transplantacije za pacijente iz BiH i Evrope

U Kantonalnoj bolnici Zenica u proteklom periodu urađene su četiri transplantacije organa koje su pomogle pacijentima da se vrate normalnom životu. Prva transplantacija je urađena 4. septembra prošle godine, a pacijentica koja je primila jetru normalno funkcionira i obavlja radne obaveze. Pacijenti kojima su transplantirane rožnjače sada vide bez korištenja naočala.

Drugi slučaj je transplantacija jetre. Primatelj je bio prvi na listi čekanja, ali u lošem predoperativnom stanju pa su ljekari u trenutku transplantacije znali da ima malo mogućnosti za uspjeh. Transplantacija je uspješno završena, ali pacijent nije pozitivno reagovao, međutim, ljekari su morali završiti transplantaciju zbog prioritetne liste.

Treća transplantacija koja je obavljena u KBZ omogućila je normalan život osobama iz Njemačke. Srce je transplantirano primatelju u Berlinu, a jetra je podijeljena na dva dijela, za dvoipogodišnjeg dječaka u Hamburgu i jednu žensku osobu.

Potrebna šira medijska kampanja za doniranje organa

Rizvanović je još zamolila medije i vjerske službenike da kroz široke kampanje otvore oči ljudima vezano za transplantaciju organa.

"Ja vas molim za široku medijsku kampanju, ali molim i vjerske službenike da to približe ljudima, jer mnogi imaju dileme da li je nešto vjerski prihvatljivo ili nije. Pozivam sve vjerske službenike da na svojim vjerskim okupljanjima pričaju malo o eksplantaciji. Mi nemamo ustanovljen sistem donorskih kartica zbog zakona, ali donorska kartica ne znači da mi ne moramo pitati familiju. Mi moramo obaviti informativni razgovor sa njima u svakom slučaju i ako kažu ne, mi smo pred zidom", dodala je Rizvanović.

Do sada su donori u Kantonalnoj bolnici Zenica bili iz Ribnice (pacijentica 21 godina), Maglaja (pacijentica) i Tešnja (mladić 19 godina). U Kantonalnoj bolnici Zenica su dodali da je jetra koja je u toku protekle noći eksplantirana uspješno transplantirana na UKC Tuzla, te da je u toku transplantacija bubrega i rožnjača.