Vala više ste smorili s ovim institucijama kulture i finansiranju istih od narodnih para. Samo u Sarajevu ima toliko muzeja da 90% Sarajlija nije čulo bar za pola njih. Apsolutno podržavam kulturu, ali očito je da velika većina ovih institucija ne služi narodu od kojeg dobija novac, već je svrha sama sebi, tj. ništa ne rade, a primaju ogromne plate za to. Npr. direktora Zemaljskog muzeja treba tužiti, ponaša se kao da mu je to babovina. Da je on stvarno upravu, davno bi dao ostavku na tu funkciju, ali ne, lijepa se plata i dalje prima. Obišao sam jako puno muzeja po Evropi i tamo su muzeji bar 80% samoodrživi, neki ostvaruju i profit. Zašto, zato što ljudi rade posao! Ja bih npr. sad u zatvorenom muzeju našao načina da bez feninga ulaganja zarađujem bar za 2 plate radnika koji tamo rade. A kamoli neki veći projekti. Npr. u Parizu Louvre je izdao dobar dio svojih podrumskih prostorija raznim trgovačkim lancima i od njih bere kiriju, itd. - a ovi naši naučili sve na gotovo.
Žao mi što moram razbiti tvoje dezinformacije, ali svi uposlenici Zemaljskog muzeja, uključujući i direktora, su godinu dana prije zatvaranja radili besplatno, nije im uplaćivano ni penziono ni zdravstveno osiguranje. Dakle, malo više istraživanja, malo manje mahalanja.
Druže... da su radili besplatno - NISU sigurno. Za penziono i zdravstveno je tačno da se kasnilo s uplatom, i plate su kasnile, ali sve im je izmireno. Dalje, hajde mi ti onda reci, po nekoj logici zdravog razuma, da li bi ti radio godinu dana besplatno? Ja iskreno ne bih sigurno ni 2 mjeseca, napustio bih posao i išao tražiti drugi jer bih od nečeg morao živjeti ;)
Prikaži sve komentare (40)