Poznata indijanska poslovica kaže: "Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je posudili od svojih potomaka." Indijanci su prije mnogo stoljeća znali šta je to "sustainable development" (održivi razvoj), a mi se našli pametni pa izmišljamo toplu vodu u 21. stoljeću.
@losblancos: To o sustainable developmentu je bjelacka new age propaganda. Indijanci su bili nomadi. Tj. Crpili bi lokalne resurse dok ne nestanu pa bi onda nastavili dalje do sljedece pogodne lokacije. Kad tamo sve polove i pojedu - nastave dalje. I tako ukrug. Sto im se moglo jer su imali citav kontinent sebi na raspolaganju. Zato mahom i nisu formirali gradove niti su se bavili poljoprivredom. Sto bi orali njivu kad ima bizona i jelena? Moras ici skroz dole na jug da dodjes do indijanaca poljoprivrednika koji stalno naseljavaju jednu lokaciju - no ni tu nista od sustainable developmenta jer su se prema "prirodi" ponasali isto kao i Europejci samo sto su imali manje mehanizacije te nisu imali teglece marve. Civilizacija Maya je (najvjerovatnije) propala jer su popalili i preorali dzunglu i time doveli do suse, nestasice hrane i napustanja gradova.
Indijanci da su znali sta je to bilo kakav razvoj, razvili bi se i ne bi ih pobili ko kerove tamo. Njihov nivo razvoja je u Evropi bio nekoliko hiljada godina prije.
Prikaži sve komentare (28)