U Varešu se na cca. 1000 m nadmorske visine, okružen šumom i vodotocima, otvara jedan od najisplativijih rudnika srebra na svijetu, po troškovima eksploatacije. Tako isplativim ga je napravila vlada ZDK sa crne liste, sa kolonijalnom naknadom od cca. 0,6% ili na vrijednost 10 milijardi KM, do 2050. ukupno 60 miliona kolonijalnih troškova će biti. Građani od toga neće vidjeti ništa ni ako cijena srebra ode u nebo, a već ostaje pustoš.
Treba uzeti u obzir i poreze koja ce firma platiti drzavi, a ako im je profit veci i porezi su veci. Tu su i plate radnicima, placanje usluga drugim firmama, koriscenje zeljeznica, carina, itd. Realno korist je velika i za drzavu.
Ne treba pravdati niske kolonijalne naknade i protuzakonitosti, svi koji posluju plaćaju iste poreze, samo nije isto proizvoditi piliće i imati rudnik teških metala. Da ne spominjemo pogovanje i štetu, gdje je pored propisanih 10.000 KM/ha, potpisan aneks po 1,500 KM/ha za preko 500 ha, a zatim 2020. vlada ZDK spušta jedokratnu naknadu na 150 KM/ha i dodjeljuje nekoliko hiljada hektara po toj cijeni dvjema firmama, od kojih jedna ima osnivački kapital 1000 KM i jednog zaposlenog.
Prikaži sve komentare (26)